user-image
Okänd
Tjej ,15 år

Hej! Mycket händer i mitt liv just nu vilket har lett till extremt mycket bråk hemma och att jag känt mig väldigt nere. Bråken tar inte slut och jag dricker tillexempel väldigt mycket ibland för att dämpa alla känslor. Har även börjat få problem med maten. Har haft små problem med detta förut och ätit så lite som möjligt, men denna gång känns allt annorlunda. Skippar de flesta måltiderna i skolan och även mellanmål, och vissa dagar slutar med ett jag äter en smörgås till frukost och sedan lite till kvällsmat, medans andra dagar ser mer normala ut. Har även tryckt ner mina fingrar i halsen och spytt under ett få tillfällen, håller jag på att utveckla en ätstörning? Är rädd att få upp i vikt, men min omgivning verkar se mig som smalare än jag själv gör.


SVAR

user-image

Hej

Tack för din fråga! Tråkigt att höra att det är bråkigt hemma och att det gör dig ledsen. Att dricka för mycket och undvika att äta är två destruktiva beteenden som du, precis som du skriver, säkert gör för att dämpa dina känslor. Jag tror personligen inte att dämpandet genom att dricka för mycket och inte äta det är det bästa sättet att hantera svåra situationer på. Men ibland så orkar man helt enkelt inte hantera det på något annat sätt, så jag har full förståelse för det. Men att du ställer din fråga här och berättar om din situation är ett första steg till att faktiskt göra något åt din situation. Du har slutat dämpa (iaf för en liten stund) och börjat agera. Så heja dig! Du är superstark som vågar berätta. 

Jag tycker att du ska prata med någon vuxen som du känner ett förtroende för. Det kan vara din lärare, en tränare, kuratorn på skolan eller någon annan. Eller så kan du vända dig till vårdcentralen och så kan de hjälpa dig att komma till rätt person. Att bära på de tankarna och känslorna som du gör helt själv är tungt och det är svårt att ta sig ur dem ensam. Jag tycker att du ska berätta för dem om din situation och dina tankar och känslor, precis som du gör här i din fråga.

Jag kan tyvärr inte besvara din fråga om huruvida du håller på att utveckla en ätstörning. Jag vet för lite om din situation och jag är inte heller någon läkare eller liknande. Men bara det faktum att du själv uttrycker en oro och att du lyfter frågan visar ändå att det är något som påverkar dig. Därför rekommenderar jag dig att ta kontakt med skolsköterskan eller berätta för dina föräldrar eller någon annan vuxen om dina tankar. 

Jag hoppas att du kommer att må bättre snart och att du hittar nya sätt att hantera dina känslor på. Jag vet att det kan vara tufft men du har tagit ett superkliv bara genom att ställa den här frågan. Stort lycka till!

Stor kram


Visningar : 1360

Senaste frågorna

Se Alla