user-image
Okänd
Tjej ,13 år

Hej! Jag är en tretton år och bor i Stockholm, och jag behöver hjälp. Jag är en rätt så duktig elev, jag får bra betyg och jobbar hårt. Mitt problem är att jag helt enkelt inte har tid. Jag dansar tre gånger i veckan och min lärare säger att det är viktigt att jag tränar, sover, pluggar, äter och gör saker som jag tycker är kul. Grejen är att jag helt enkelt inte har tid med allt. Om jag ska göra mycket av alla måste jag dumpa någonting, på senaste tiden har det varit sömn. Men om jag ska må bra måste jag klara av alla faktorer, men jag vet inte om det går. Tips?


SVAR

user-image

Hej

Tack för din fråga! Jag tror att det är många som upplever samma sak som du gör, jag är en av dem. Jag känner aldrig att tiden räcker till och jag känner mig ofta stressad över det. Att skippa sömnen är dock inte rätt väg att gå för då känner man sig oftast ännu mer stressad och oroad och tröttheten går ut över alla andra delar av livet. 

Jag tycker att du ska lista ner allting du gör som tar upp din tid. Strunta i sömn och mat för det får du inte skippa, men skriv upp allt det andra. Dela sen in de sakerna du har skrivit upp i två kategorier: en med saker och aktiviteter som ger dig energi och som du blir pigg och glad av och en med saker som gör dig trött och låg. Sen tycker jag att du ska försöka pussla lite och se till så att du alltid gör lite av de saker som ger energi emellan energitjuvarna. 

Ett annat alternativ är att börja prioritera. Vilka av sakerna gör du för att du verkligen vill och tycker det är roligt och vilka gör du för att du alltid har gjort dem eller för att dina föräldrar kanske vill att du ska? Var egoistisk och fokusera på det du själv tycker är roligt. Det är super att du är duktig i skolan och får bra betyg men behöver du verkligen så bra betyg som du har? Kan du slappa lite ibland? Var schysst mot dig själv, sänk kraven på dig själv och gör mer av det som du tycker är roligt! 

Jag hoppas verkligen att du kommer att känna att du har mer tid snart och att du kan släppa lite på alla krav. Du är grym precis som du är!

Stor kram


Visningar : 1389

Senaste frågorna

Se Alla