user-image
Okänd
Kille ,15 år

Vad är egentligen rasism? Var går gränsen?


SVAR

Hej, 

Stort tack för din fråga och vilken viktig fråga! 

Det finns olika beskrivningar av vad som klassas som rasism och var gränsen går. Här är en förklaring från UMO.se som jag tycker är väldigt bra: 

"Rasism kan innebära många olika saker. Det kan vara att säga något taskigt, bara för att någon ser ut på ett visst sätt eller kommer från ett visst land.

Rasism kan vara om du inte fick ett jobb eller inte kom in på en restaurang, på grund av ditt utseende eller din bakgrund. Det är också rasism om du blir utsatt för hot eller våld för att du har en viss bakgrund.

Ordet rasism kommer från ordet ras. Förr trodde många att människor tillhörde olika raser, som hade olika egenskaper och var olika mycket värda. Men det stämmer inte.

Nu för tiden innebär ordet rasism, att behandla människor olika på grund av olika saker. Exempel på sånt kan vara:

Människor kan se olika ut på utsidan. Men två personer som har olika hudfärg, kan vara mer lika varandra än två som har samma hudfärg. Och två personer från samma plats eller samma släkt, kan vara väldigt olika."

Jag hoppas att du fått lite vägledning i din fråga. Om du fortfarande känner dig osäker så prata gärna med någon vuxen i din närhet som du känner dig trygg med om det. 

Bästa hälsningar, 

Rania 


Visningar : 1023

Senaste frågorna

Se Alla