user-image
Okänd
Tjej ,17 år

Hej jag har snart gått klart hela ettan på gymnasiet. Jag såg väldigt mycket fram emot denna tid eftersom jag var väldigt trött på min gamla skola och min gamla klass (det var inte så att jag var mobbad och inte hade några kompisar utan det hade jag och jag trivdes sjukt bra med dem men det var lite tråkigt att gå på den skolan i slutet). Hursomhelst så hamnade jag och en av mina bästa vänner i samma klass nu under gymnasiet och det gjorde inte så mycket tänkte väl jag. Men nu kommer det krångliga, jag är ganska blyg av mig och vet inte riktigt hur jag ska bete mig i sociala sammanhang så de har mest blivit så att jag har ”följt” efter min kompis och typ blivit vän med dem hon blivit vän med, detta är väldigt svårt att förklara men jag gillar dem personerna vi är med jätte mycket och tycker att de är jätte trevliga men jag har typ haft min kompis som en trygghet och inte vågat visa vem jag är och har därför varit ganska blyg nu under ettan. Medans alla andra i kompisgänget har lärt känna varandra jättebra har jag typ inte lärt känna någon vilket får mig att må ganska dåligt. Jag får väldigt enkelt ångest av detta och inbillar mig saker som att dem inte gillar mig och inte vill lära känna mig vissa dagar, medans det känns som att vi har kommit en bit påväg när det gäller att lära känna varandra bättre vissa dagar. Jag tycker detta är en väldigt jobbig situation och vet inte riktigt hur jag ska göra, för jag vill jätte gärna lära känna dessa människor men jag är typ för blyg för att börja. Jag känner typ att jag inte har någon erfarenhet av att lära känna nya människor för att dem kompisar jag har sedan tidigare lärde jag känna när man bara kunde fråga om man skulle leka och sedan blev bästa vänner. Jag vet liksom inte hur man ska starta en konversation eller något sånt alls. Tacksam för hjälp!!


SVAR

Hej

Du berättar att du vill lära känna nya personer i din klass och skola, men att du är för blyg för att ta första steget och börja skapa en relation. För en del är det väldigt svårt att lära känna nya, för en del andra är det väldigt lätt. Du är helt enkelt inte ensam om att känna såhär och det är inget konstigt att känna så. 

Vad har du testat tidigare? Hur ser din klass ut gällande grupper och individer? Det finns olika sätt att hantera detta, dels kan du försöka hamna i en naturlig situation där du har något slags gemensamt med gruppen eller individen du vill lära känna. Det kan tex vara att man hänger i korridoren och märker att gruppen/individen pratar om ett ämne som ligger dig varmt och hjärtat eller har god kunskap om (det brukar vara lättare att våga prata om det är ett ämne man kan bra).

Vad grundar sig din blyghet av? Har du alltid så länge du kan minnas varit så eller har någon tidigare händelse gjort att du blev blygare? Vad är det värsta som kan hända? Det är inget fel med att vara lite blyg, men om detta förhindrar att leva ditt liv är det ju något man bör ta tag i. Något man kan göra är att sätta upp mål för sig själv, tex "idag ska jag prata med minst 1 person om precis vad som helst tex fråga hur den mår eller prata om ett ämne som jag kan". När du övat på 1 person per dag, så ökar du till 2 personer per dag osv. När du gjort det, skriv upp vad du sa eller gjorde så du lär dig till nästa gång. 

Hur mycket har du tagit hjälp av dina nuvarande kompisar kring att våga? De har ju en stor möjlighet till att peppa dig, till att ge tips och finnas bakom. 

Ett annat sätt är ju att söka upp personer via sociala medier och börja ett samtal där, som sedan kan utvecklas till något mer. En del som är blyga har lättare att ta första steget och börja prata på internet. Kanske man lättare hittar gemensamma saker snabbare på internet jämfört i ett socialt sammanhang. 

Du bör även ställa frågan till dig själv, vad är det som gör att du vill lära känna just dessa personer? Är det för att du tycket de verkar vettiga, har bra värderingar, gör roliga saker som du gillar osv eller är det mer för att du vill ha fler kontakter? En del personer vill ha många ytligare kontakter och en del vill ha få men djupa kontakter. Vad vill du ha?

Lycka till och skriv gärna igen om hur det går. 


Visningar : 1366

Senaste frågorna

Se Alla