user-image
Okänd
Tjej ,11 år

Jag kommer troligen få min första mens om några månader. Jag har flera frågor! 1. Vi ska till simhallen med skolan snart och jag är rädd att få mensen då! 2. Jag vågar inte prata med min mamma om mens! 3. Jag oroar mig för mensen hela tiden! Hjälp mig?!?!?!


SVAR

user-image

Hej! 

Vad bra att du skriver till mig och tar upp dina rädslor kring mensen, speciellt om du inte vill prata med din mamma. De flesta personer med livmoder får ju mens och även om det kan kännas jobbigt så är själva blödningarna inget att vara rädd för. 

Vid de första åren av mens rekommenderar jag bindor, det är lätt att ta på och ta av och du behöver inte föra upp något i slidan, vilket faktiskt kan vara rätt knepigt. Just vid bad kan det kännas obekvämt, men det finns faktiskt speciella badkläder för just mens. Men om det är så att du får första mensen precis när ni ska simma och du inte vill använda tampong eller menskopp kan du faktiskt få slippa att vara med just den gången. Vill du inte prata med din jumpalärare, ta upp det med din skolsköterska eller kurator som kan göra det vidare. På så vis slipper du berätta för din mamma dessutom. Har du mer funderingar kring din mens eller mens generellt kan du alltid gå till Umo på drop in och få prata om det med en trygg vuxen.

Hoppas du fick svar på din fråga!

// Agnes 


Visningar : 1015

Senaste frågorna

Se Alla