user-image
Okänd
Tjej ,13 år

Min bror läser mycket men verkar vara galen. Han verbalt trakasserar min farmor, mamma. Min pappa får inte äta vad han vill. Han slåss och får damp om han inte får som han vill. Han läser och tränar som sagt väldigt mycket. Det kanske bättrar sig snart när vi ska ta semester idag faktiskt. Men jag förstår inte varför han är så arg och hyllar sig själv och förminskar andra. Han har alla A på gymnasiet så jag kan förstå att han är duktig och har drivkraften som ingen annan har. Men det ger väl inte han rätten till att slåss (med mig) och skrika på min pappa. Om vi köper typ jordgubbar, körsbär eller nåt annat får jag aldrig. Han har redan ätit upp allt och har inte ens funderat på att fråga oss andra. Han och jag är uppfostrad med en bra, klok pappa med eget hyfsat stort företag. Ser han sig som nåt stort eller? Jag vet att han har potiental till att äga typ Mercedes och ha en bubbelpool bredvid ett panoramafönster i LA och vet att han kommer bli nåt stort om han vill. Det är fram tills 25 en hjärna kan utvecklas och han tränar och läser på superbra. Jag fattar bara inte alla humör svängningar. Nu kom han och sa Hello Kanye, lyssna på musik och verka normal. Hjälp?


SVAR

Hej.

Det låter som din bror är en intensiv person med många begåvningar men också med en aggressivitet eller frustration som behöver utlopp någonstans. Finns det någon anledning till att han blir arg eller kommer det till synes plötsligt och opåkallat? På vilket sätt kan han bestämma över vad din pappa får äta och vad gör din pappa då? 

Och nej, han får inte slå dig. Om inte dina föräldrar gör något för att stoppa det så kanske du kan ta hjälp av en annan vuxen. Eller fråga din bror varför han gör det och säg att du blir ledsen. Det kan vara bra att ta upp det när han inte är i affekt (starkt känsloläge). 

Din bror kan ha svårt med impulskontroll och kanske behöver hjälp med det så det låter som något ni skulle försöka prata om hemma. Om det är möjligt?

Lycka till, Maria


Visningar : 1076

Senaste frågorna

Se Alla