user-image
Okänd
Tjej ,16 år

Hej. Jag är 15 år och jag lider av depression, ångest osv men det största problemet är mina självmordstankar. Jag har grova tankar och har tappat hopp om allting och jag har börjat känna att det inte är värt och kämpa för min familj längre. Jag går hos bup och har gjort det sen somras men allt har blivit värre och dom hjälper mig inte. Till min fråga. Jag vill skriva inte mig på psyket, hur funkar det? Kan jag göra det fast jag är 15 år gammal? Måste föräldrar vara med mig inne i psyket?


SVAR

Hej. 
Det låter väldigt tungt med dina tankar om hopplöshet och ibland även tankar om att du inte vill leva längre. Först skulle jag vilja stanna lite kring dessa tankar. Är det tankar om livströtthet, hopplöshet och nedstämdhet eller är det allvarliga tankar och planer på självmord? För om det är akut behöver du ta kontrakt med sjukvården omgående för att kanske få medicinering eller annan akut hjälp. Vad gäller behandling av depression och ångest finns det olika vägar att gå, dels beroende på hur allvarligt tillstånd du är i. Kan du gå i skolan? Vet någon annan om hur du mår, klasskamrat, lärare eller förälder? För det är nästan alltid bättre att berätta för någon hur man har det även om det kan kännas som ett motstånd. 

Du säger att du går hos bup men att det bara blivit värre. Har du pratat med dem om det? För ibland kan det kännas tungt när man öppnar upp sig och blir extra sårbar för att sen sakta bygga upp en ökad inre styrka. Bup är psykiatrin för unga under 18 år och det finns både som öppen mottagning och i vissa orter även som kliniker på sjukhus med vård dygnet om. 

Det finns även bups akutmottagning, som ofta finns på ett sjukhus. Om det är akut behöver du inte boka tid, men det är bra att ringa innan så att de är förberedda på att du kommer. Du kan söka upp dem utan din förälder men sen avgör ni om hur dina föräldrar ska kontaktas. 

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefon 1177, eller för att få veta vart du ska gå. 

Jag hoppas att mina svar kan vägleda dig lite grann. Allt gott, Maria


Visningar : 1064

Senaste frågorna

Se Alla