user-image
Okänd
Tjej ,13 år

Hur vet man om man lider av psykiiskt ohälsa? Hur gör man för att stoppa den. Vad ska jag göra när jag är deprimerad hur får jag slut på det som gör ont. Det händer ofta att lärare frågar mig om jag är okej för att jag oftast ser trött ut. För att jag anstränger mig riktigt hårt för att foukesera och vara positv och alltid lära mig nya saker. (du vet när man vill vara den bra eleven men man över tänker små saker hela tiden) Jag blir alltid drabbad av detta genom att jag tuppar av så fort jag kommer hem och mamma säger att jag ser trött ut hela tiden. Jag har någon att prata med men det känns alltid som om jag inte har nåt att snacka om. Även om människor runt om mig säger att jag inte borde sätta för höga krav på mig själv kan jag inte låta bli att fösöka bli bättre. Även fast det leder till konsekvenser. snälla help me jag druknar av stress


SVAR

Hej. Tack för din fråga om ett väldigt viktigt och vanligt problem. Stress är idag den vanligaste negativa åkomman för unga människor. Inte minst för flickor i skolåldern. 

Vi lever i ett samhälle där vi hela tiden möts av information. Det kan handla om skolfakta, berättelser från filmer och poddar, sociala medier och nyheter. Allt det här gör att vi tänker och känner en massa saker. Det kan vara glädje, oro, rädsla, ensamhet eller engagemang och det tar en massa energi. Om vi bor i en stad så möter vi nya människor och intryck hela tiden: utomhus, i skolan, på mobilen, på tv.n, datorn, i tidningar, böcker... Vår hjärna vilar nästan aldrig och det gör oss trötta. Om vi dessutom, som du, vill vara duktig i skolan och kanske oroas över resultat på prov och framtiden så gör det oss ännu tröttare. Och det behövs inte att man gjort något utom att tänka. Man kan bli trött av att bara sitta och stirra för att man tänker oroande tankar om framtiden. Det kan vara oro för ett prov, vem man ska vara kompis med, kärlek, föräldrar, framtiden, miljön och så vidare. 

Men vad hjälper? 

Fysisk aktivitet är alltid bra, det gör att hjärnan vilar och dessutom blir vi gladare av använda våra muskler och låta hjärtat pumpa lite extra. Det är vetenskapligt bevisat att våra känslor påverkas positivt av fysisk aktivitet, att vi producerar ett slags lyckopiller till hjärnan när vi rör på oss. Om du inte tycker om att träna så kan du varje dag se till att promenera ute i dagsljus. 

För ljus är en annan viktig sak. Vi människor behöver, precis som växter, solljus för att växa och må bra. Och det får vi även om det är mulet ute. Men vi måste vara utomhus, det räcker inte att sitta vid ett fönster. 

Sömn är en annan viktig sak. Man brukar säga "Sov på saken" till någon som har problem och det uttrycket kommer ifrån att vi vet att allt känns lättare när vi sovit. Trötthet gör oss känsligare på alla sätt, både för fysisk smärta och mentala påfrestningar. 

Mat. Det är viktigt att äta rätt, lagom mycket och på ganska fasta tider. Som ung och växande behöver man äta lite av allt, både grönsaker, frukt och proteiner. Många unga äter för lite eller fel mat. Om du äter mycket godis så vill jag inte ge dig dåligt samvete, men det är bra att veta att socker gör oss pigga en kort stund och sen blir vi ännu tröttare än innan. Socker ska man vara försiktig med även om det lockar när man är trött. Man kan äta godis, kakor och snacks ibland men inte hela dagarna. Det är viktigt med bra och balanserad mat flera gånger om dagen för att må bra. Sen kan det vara vegetariskt, eller kött eller veganskt, bara du får i dig alla näringsämnen, fibrer och vitaminer som du ska. 

Prata. Du säger att du har någon att prata med och det är bra. Även om du kanske inte vill prata, eller vet vad du ska prata om, så kan det vara bra att säga det. Då slipper de vuxna oroa sig för dig och du kanske istället kan be dem att hjälpa dig att äta rätt, komma i säng, komma utomhus och att inte plugga för mycket. 

Till sist din fråga om psykisk ohälsa och om du har det. Psykisk ohälsa är ett stort begrepp och innefattar allt från stress till psykisk sjukdom där man behöver hjälp från sjukvården. Det är alltså nåt man kan känna ibland eller lida av hela tiden. Det är olika för olika människor men det bästa är att det går att bli av med och även om alla känner lite psykisk ohälsa då och då är det inget att vara rädd för. Vi människor har känslor, både arga, glada och ledsna och det är så det är att vara människa. Det är inget farligt, även om det kan vara tungt ibland. 

Ta hand om dig, Maria


Visningar : 1295

Senaste frågorna

Se Alla