user-image
Okänd
Kille ,20 år

känner att jag måste få skriva av mig lite det är så att i butiken jag jobbar på så har vi en tjänst som man kan skicka pengar till andra länder och man kan hämta ut pengar i butiken jag jobbar på. för att göra en historia kort istället för och skriva en hel bok så snabbspolar jag lite det kom en kund och ville hämta en ganska stor summa pengar och eftersom 90% handlar med kort i dagrens läge så finns det knappt kontanter, min chef tar diskussion och försöker förklara situationen men kunden vill ej förstå och menar att han ring till vår butik och vi har sagt att det finns pengar men våran jobbtelefon är ur funktion så vi vet ju att kunden ljuger och vi förklarar att han måste ha ringt fel och vi sa att vårat nummer är 123456 och då säger han nej du ljuger osv till slut så markerar min chef genom att slå på bordet och säga mer eller mindre hör du inte vad jag säger osv då får kunden utbrott och börjar bråka (vill tillägga att kunden är ur afrikanskt ursprung) och då började han med att han betalar skatt och han tycker vi behandlar honom som djur osv de vanliga snacket om rasism men han sa det inte rätt ut men så sa han att han kan lagar och regler men ändå hotade han min chef samt mig för att när dom börja tjafsa så sa jag det är inte okej och jag vill att han går ut från butiken och då började kunden angripa mig och hota osv då hotade jag med att ringa polisen och då säger han ring men då förklara jag att enligt lag så är han i en butik som ägs av en privatperson och om du är störande så kommer du åka dit på det för du skriker i en butik och andra kunder blir rädda ändå vill han inte förstå och då börjades det med att vi behandlar han som djur osv och då undrar jag vart fan är vi påväg ska liksom såna bete sig sådär och tro att dom gör rätt jag menar jag skiter väl i vilken hudfärg eller ”ras elle vafan det heter” du har men du beter dig illa det är inte okej sedan visade sig tillomed att den här såkallade kunden arbetade som lärare du undrar jag hur fan man kan vara en lärare men bete sig som en idiot jag blir så besviken och trött på samhället ÄR EJ RASIST TYCKER BARA ATT NU ÄR DET ÖVERDRIVET ATT MAN KAN BETE SIG ILLA OCH GÖRA FEL OCH ÄNDÅ KOMMA UNDAN. Jag har ett utländskt ursprung men inte fan bete mina föräldrar och deras föräldrar så när dom kom hit dom fick slita och bygga upp sig helt SJÄLVA och jag vet att alla inte är likadana det finns väldigt fina människor i den här världen som jag önskar all lycka men vissa vill man bara ge en fet smäll och lära dom sunt förnuft


SVAR

Hej och tack för att tar upp en viktig och svår fråga. 

Först vill jag säga att det låter jobbigt att vara med om den jobbiga konflikten på ditt arbete, en konflikt som du inte kunde påverka eller lösa, det är alltid frustrerande. 

Gällande det andra, om man inte vill kalla sig rasist så innebär det att man ser och bemöter människor som individer som har sina egenheter och kompetenser och inte utifrån en grupp med en särskild hudfärg eller ursprung. Så därför skulle jag be dig att tänka att han var en enskild person som bar sig mycket illa åt och använde den vokabulär, ord och uttryck, som han tänkte skulle ge bäst effekt för honom - och så gör vi alla. Beroende på erfarenheter och upplevelser så använder vi oss av det som fungerar, för en del är det vänlighet och för andra är det som i detta fall, hot. Men det är viktigt att veta att människor som beter sig illa finns överallt och har inte med ras eller hudfärg att göra. Däremot kan det vara lättare för vissa grupper i samhället, som har lägre status, att känna sig utsatta just pga av sin hudfärg. När du möter en vit person eller själv är vit och västerländsk så tänker du nästan aldrig "typiskt vita": att de är så snälla, elaka, kriminella, bra på att dansa osv för att de är vita. Vita människor bedöms mycket oftare utifrån individer än som grupp. 

Detta innebär inte att mannens beteende var ursäktbart men kanske förståeligt om vi visste vad han hade varit med om förut i sitt liv. När man känner sig utsatt och ifrågasätt så går det fortare över till känslomässiga reaktioner när man upplever nåt som man ofta varit utsatt för, det kallas för triggers. Det är som en ständig inre stress som lätt antänder.

Jag förstår att du är arg och besviken men tror också att du vet att en fet smäll inte hjälper. Sunt förnuft är också något vi lär oss och ju mer vi bemöter varandra med respekt och förståelse för den situation den andre kan vara i desto vänligare och mer ödmjukt samhälle får vi. Det är inte alltid lätt men vi kan bara kontrollera vårt eget beteende och hoppas att andras ska påverkas positivt av det. Och som sagt, din upplevelse låter jobbig och det låter obehagligt att mannen agerade hotfullt mot er. 

Allt gott, Maria


Visningar : 1219

Senaste frågorna

Se Alla