user-image
Okänd
Tjej ,18 år

Hej! jag är en tjej på 18 år som tror börjat bli väldigt skoltrött och stressad. Jag går mitt andra år på gymnasiet och går vård och- omsorgs proggramet. Jag trivs med programet och min klass, men har börjar bli väldigt trött på att pendla till skolan och på skolan. Jag måste ta buss varje dag 6:50 och sedan sitta 1h på buss till och från skolan och vara sent hemma varje dag runt 16:05-16:40 och jag känner att jag inte hinnner med läxor när jag kommer hem från skolan även fast jag har 4 h till läggdags eftersom man är i skolan 8 h i sträck då blir man så trött när man kommer hem efter att man spenderat den tid i skolan och 2h med buss. Denna linjen finns även här jag bor i Älmhult jag går i skolan i Ljungby. Men jag tror inte man kan fixa så jag byter skolan nu i slutet av sommarlovet och inte sista året heller. Jag vet inte vad jag ska göra, jag har fått väldigt mycket frånvaro och mitt csn har redan dragits in en gång i vintras men fått tillbaka den nu i februari, är rädd för att förlora den igen. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga till min mentor då hon frågar varför jag har varit så mycket frånvaro. Jag har även aldrig tyckt om skolan och inte trivits med skolan då jag aldrig strävat efter bra betyg då jag är nöjd med mins E som är godkänt. Mina föräldrar är skilda och min mamma sätter även stor press på mig och hon blir besviken över mig eftesom jag har dåliga betyg och presterar dåligt i skolan. Pappa däremot är väldigt positiv och han försår mig mer än vad mamam gör han uppmuntrar mig och sätter ingen press på mig och är inte besviken på mig. Men han vill jag ska lyckas med skolan iaf så jag får minst godkänt i alla ämnen som är viktiga och det förstår jag med själv. Även fast jag försöker göra så bra av min situation så vet jag inte vem jag ska prata med om mina bekymer då jag är dålig på att prata om det i verklighet och känner att det är lettare att utrycka mig genom att skriva. Vi får väldigt mycket läxor i skolan och prov som är svåra jag försöker pluygga åå dem ämnen som är viktigast just för mitt program så att jag ska kunna jobba efter skolan. Jag undrar om det kan finnas något sätt att jobba hemifrån istället för att åka till skolan varje dag. Det hade verkligen hjälpt för nu under 2 veckor då jag varit frånvaro från skolan har jag arbetat mer hemma än vad jag gjort i skolan och fått mer saker gjorda. Och eventuellt gå till skolan bara för att göra prov. Eller byta skola till min hem by. Tack i förväg! Jag får hoppas på ett positivt svar! MVH: Celine Morar


SVAR

Hej Celine. 

Det låter som om du har slitit länge med detta, långa resor och skolarbete som du egentligen inte riktigt orkar med. Får jag fråga vad dina lärare säger när du berättar för dem hur du har det? Eller har du kanske inte gjort det? För även om lärare ibland kan verka stränga eller ointresserade så brukar de flesta vilja hjälpa när man ber om det. Det gäller de flesta människor, är min erfarenhet. Ofta vågar vi inte, av olika skäl, vara helt ärliga, men när vi väl är det brukar det lätta. Kanske kan de hjälpa dig med din frånvaro också. Fråga om du kan lämna in arbeten muntligt för skolarbete du har missat, eller skriftligt om det är lättare för dig. Man kan i alla fall alltid fråga. 

Jag tänkte på din mamma också, vad händer när du berättar hur tungt det är? Vet du på vilket sätt du skulle vilja ha hjälp från henne? Vad skulle hon kunna göra?

Du säger att din pappa förstår dig, kan ni prata alla tre eller är de inte sams? Kan du bo hos honom?

Gällande byte av skola så är det samma sak där. Gå till både den skola du går på och den i din by och be om hjälp, fråga om det är möjligt att byta eller vad som behövs för att kunna göra det. Skulle du kunna tänka dig att gå om ett år? För ibland kan det vara lättare att byta då. Det kan låta tungt att gå om ett år men kan också vara en bra lösning på för mycket frånvaro och på betyg som du vill höja. 

Hör gärna av dig igen om mina råd inte hjälper eller om du har nya frågor. Det är viktigt att få hjälp när man behöver det och ibland är det enda sättet att få hjälp att be om det. Alla ser inte hur andra mår, hur gärna vi än skulle vilja att det var så. Inte ens lärare eller föräldrar ibland. 

Varmt lycka till, Maria


Visningar : 1394

Senaste frågorna

Se Alla