user-image
Okänd
Kille ,12 år

Hej jag har en fråga! Jag är tolv år och är 150 cm lång och väger 40 kg och jag undrar om jag borde gå ner i vikt för att jag vill verkligen bli vältränad när jag blir stor och jag tränar väldigt ofta just nu tycker jag. Har du något tips eller svar?


SVAR

Hej,
Jag ska börja med att säga att jag är inte expert på varken vikt eller träning utan vill ge dig lite tips på vart du kan vända dig och försäkra dig om att du i alla avseenden låter som en hälsosam ung person. 

Varje kropp är olika och alla reagerar olika på träning, kost och mycket kan förändras när en växer. För att din kropp ska må bra och du ska kunna bygga muskler kräver det att både din kropp och knopp i allmänhet mår bra. Det är inte någon bra idé att fokusera på vikten, längden eller muskelmassan när du ännu inte gått igenom puberteten. Dels kan det göra att du mår dåligt och det kommer inte hjälpa dig med varken träningen eller livet i allmänhet längre fram. Dels har din kropp allt för mycket förändringar att gå igenom de kommande minst 5 åren för att kunna avgöra hur mycket du ska träna för att må bra och nå de resultat du önskar dig. Det jag med säkerhet kan säga att det är bra att röra på sig lagom mycket oavsett ålder. På 1177 finns en ganska lång men väldigt bra artikel om hur kroppen växer under barndom och ungdomstid. Den är dock skriven för vuxna och kan låta lite tråkig på sina ställen. https://www.1177.se/Stockholm/barn--gravid/sa-vaxer-och-utvecklas-barn/kroppen/sa-vaxer-barn/ men hos UMO (ungdomsmottagningen, som också finns på nätet umo.se) hittar du information som vänder sig direkt till dig som ung. 

Ett litet tillägg är att enligt de flesta data jag kan hitta så ligger du på en mycket vanlig vikt för din längd och ålder. 

Hoppas detta var till någon hjälp. Tveka inte att höra av dig till ett proffs!

/Alice


Visningar : 1040

Senaste frågorna

Se Alla