user-image
Okänd
Tjej ,16 år

Jag är 16 år och vill flytta till min mormor som bor väldigt långt bort och gå på gymnasiet där. Jag trivs inte i storstaden och jag mår inte jättebra hemma. Det är inte så att jag lider men mår som inte bra heller. (Mina föräldrar är skilda) Min pappa förstår mig och är helt okej med att jag flyttar till min mormor. Men min mamma är inte helt okej med det då jag är hennes lilla tjej och hon inte är redo för det (att jag flyttar). Behöver båda vårdnadshavarna godkänna en sådan sak? Finns det möjlighet att göra på något sätt? Kan man kontakta socialtjänsten angående detta även fast det inte gäller seriösare problem hemma?


SVAR

Hej,
Jag tycker det är viktigt att känna att det inte behöver vara fullt kaos hemma för att man ska få hjälp. Så bra att du hör av dig! Jag ber också om ursäkt för att du fått vänta så länge på svar. 

Vad gäller lagarna kring vem som måste godkänna en sån flytt är jag inte 100% säker men om dina föräldrar har delad vårdnad är jag rätt säker på att de båda måste göra det. Det bästa vore såklart att alla är överens. Du, dina föräldrar och såklart även din mormor. Har ni provat att sitta ner alla tre och verkligen prata om det? Är det nått du känner att du kan göra? Om du känner starkt att detta är rätt för dig är det ju jätteviktigt att du blir lyssnad på. Om du tror att det kan finnas andra skäl till varför din mamma inte vill låta dig flytta tycket jag att du ska försöka få henne att berätta om dessa så ni kan reda ut det tillsammans. Man är inte så hemskt liten när man är 16 ändå. Du skulle kunna kontakta den skolan som du skulle gå på om du flyttade och skaffa dig lite mer info så du kan visa för din mamma att du tar ansvar för ditt beslut fullt ut. 

Du kan kontakta soc men de tar hand om barn som inte kan bo hemma på grund av otrygghet eller övergrepp och liknande i första hand. Tror det gäller för dig att känna efter hur säker du är och försöka få din mamma att förstå det. Kanske kan en annan vuxen förutom din pappa gå i gid för att du är mogen att flytta? 

Lycka till!

//Alice


Visningar : 892

Senaste frågorna

Se Alla