user-image
Okänd
Kille ,19 år

Hur mår man bättre/går man vidare efter att ha blivit iggad av en tjej i sin klass som man var på G med och hade känslor för? Så här ser det ut; Går nu sista året i gymnasiet och har sedan mitten av 2:an varit bra vän med en tjej i min klass. Förra terminen utvecklades det till mer än så och vi båda var medvetna om att vi hade känslor för varandra. Jag var först tveksam eftersom jag inte ville tappa den vänskap vi hade om något gick fel men efter ett tag föll jag verkligen för henne. Allt gick snett efter att hon sov över hos mig en kväll (inget speciellt hände, vi skedade och pratade med varandra). Inget märktes den kvällen men efter detta slutade hon skriva till mig och slutade helt prata med mig och jag visste verkligen inte vad som hade hänt. Jag försökte flera gånger att prata med henne men fick bara vaga svar tillbaka som jag nu vet var lögner. Efter att jag varit orolig över denna situation väldigt länge fick jag höra av andrahandskällor att hon helt enkelt inte var intresserad längre. Sätter hon skötte situationen på och att jag i över en månad behövde gå runt och gissa vad det var som var fel krossade verkligen mig. Om hon bara hade pratat med mig så hade vi kunnat lösa situationen och kunnat va vänner idag men istället så värderade hon inte vår vänskap alls och bara ignorerade mig från ingenstans. Nu är jag både arg på henne och ledsen för att jag tappade en så vacker person ur mitt liv. Vi var så lika varandra och hade alltid kul tillsammans, i och utanför skolan. Nu känns skolan helt tom för mig. Varje gång jag ser henne i skolan får jag ångest, blir ledsen och får en stor klump i magen. Jag kommer hela tiden på mig själv att jag sneglar över till henne och att hon undviker mig till varje pris höjer inte direkt mitt självförtroende. Nu känner jag mig misslyckad och ledsen jämt och kan inte sluta tänka på henne även fast vi inte har pratat på över 2 månader. Jag trodde att jag vid det här laget skulle ha kunnat gå vidare och jag blir arg på mig själv att jag inte har kunnat göra det. Jag kan inte förstå hur en person som snart fyller 19 år kan va så svaghjärtad att den inte bara kan säga vad den tycker rakt ut och istället väljer att såra en person så mycket som den här situationen har sårat mig genom att ignorera mig. Såklart så har jag inte kunnat ta upp alla detaljer här och om det verkar oklart så ber jag om ursäkt. I alla fall så undrar jag nu hur jag ska kunna gå vidare eller om jag helt enkelt måste må skit fram till studenten. Det här har värkligen förstört min sista termin av gymnasiet som egentligen ska va en av dom bästa!! Jag ber om ursäkt om jag låter negativ men jag är inte på så bra humör just nu. Tack i förhand för hjälpen!


SVAR

Hej kära du,
Känner igen mig. Faktiskt både i dig och henne. Jag håller så mycket med dig i att det är osoft att behandla en annan människa på det viset och speciellt någon som man varit vän med. Du har all rätt att vara både arg, sårad och ledsen. Såklart. Det är där jag vill komma till det som jag tycker är själva kärnan i sånna här situationer. Jag har varit henne nämligen också nån gång när jag var i er ålder. Det går inte för den andra att veta hur det är i hennes huvud. Uppenbarligen har hon misslyckats med att vara rak och rättvis mot dig. Dessutom har hon ju inte varit rak och rättvis mot sig själv. Missat chansen att avsluta något på ett bra sätt. Om hon verkligen ville avsluta både romans och vänskap så är det upp till henne dock. Det är ju inget du kan göra så mycket åt. Att du skulle drabbas av hennes process att lära sig behandla andra bättre är synd men det är också ibland helt oundvikligt. 

Det jag önskar du kunde orka tänka är att du har ansvar för dina känslor och hon för sina. Att hon sårat dig är sjukt osoft men det är gjort och det ligger på hennes samvete. Inte på ditt. Du kan bara rannsaka dig själv och ta reda på hur du tycker att du själv hanterat situationen. Om du tycker att du kan stå för dina handlingar så ska du vara stolt över det! Det gör dig till en start och ärlig människa, något som faktiskt är väldigt svårt för många när men fortfarande är ung. Du kanske inte känner dig så ung men från mitt perspektiv är du ju väldigt ung fortfarande :). 

Du ska gå rakryggad och det är inte det minsta konstigt om du både fortfarande har känslor för henne samtidigt som du är arg och ledsen. Båda kan existera samtidigt. Samtidigt är det viktigt att ta ansvar för sina egna känslor och ta hand om sig själv. Om det är så att situationen ska sabba hela din fina sista termin i gymnasiet så behöver du ta tag i det. Att hitta sätt att göra det förstår jag är jättesvårt. Men det betyder inte att det är varken omöjligt eller inte behöver göras. 

Engagera dig i andra saker som väcker fina känslor. Vänner, fritid eller också tillåt dig att vara lite förälskad i någon annan. Precis som hon inte klarade av att sköta situationen smart så behöver du inte heller spela hjälten utan behöver dina metoder för att må bra. Viktigt bara att tänka på att by the end of this era i ditt liv kunna motivera varför du gjort det du gjort och förlåta dig själv om det inte blev perfekt. 

Minns också att vänner kommer och går. Det gör också både kärlek och gymnasiet. Dansa i din ensamhet, sjung i duschen, lyssna på sorglig musik, gråt en skvätt. Känn dig både stolt och sårad. Prova något nytt ställe att hänga på. Unna dig själv att inte vara nära henne. Det är inte bra för dig så våga att inte utsätta dig för det. Är det svårt? Jepp men lover dig att det i längden alltid är värt att ta hand om sig själv. Skiten passerar och går du starkare ur det har du vunnit så mycket. 

Jag brukar prata om att levla. Som i vilket spel som helst har man trösklar och bossar som man får kämpa med ett tag men på andra sidan blir det lättare, mycket ny XP som gör att kommande liknande situationer är betydligt lättare att hantera. 

Ett långt svar som jag hoppas innehåller något som kan få dig att vara både snäll och utmanande mot dig själv. 

Simma lugnt och jag LOVAR att det blir bättre

<3


Visningar : 872

Senaste frågorna

Se Alla