Frågor och svar om flytta hemifrån

12 Jun 2020, 07:46 152

Flytta hemifrån - det är för trångt

Kille, 18 år
Question


Hej! Jag är en artonårig kille. Jag vill flytta ifrån mitt hem för att min familj bor ganska tätt i ett lägenhet. Men efter sommaren ska jag börja gå på gymnasiet. Får jag stödbidrag och skaffa lägenhet när jag flytta hem ifrån? Tack!

Svar
Alice
Medmänniska, Fryshuset

Hej,
Jag kan inte reglerna till 100% Men jag vet säkert att du som är mellan 18-29 år kan söka bostadsbidrag. Det kan betala en del av din hyra. Det läser du mer om här:
https://www.forsakringskassan.se/privatpers/studerande/bostadsbidrag_till_unga
Jag tror att du behöver jobba extra vid sidan av skolan om du ska kunna klara av att leva ensam när du pluggar. Studiebidraget är ju inte så mycket pengar och med bostadskostnader, mat och SL-kort och så vidare blir det snabbt en del pengar. Men! Jag tycker du ska försöka få tag i ett boende först, söka de bidrag som finns och prova. 

<3

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar