user-image
Okänd
Tjej ,14 år

Hej! Jag vill känna ganska bra med pengar så jag kan köpa en mobil, för behöver en ny. Så om du har något tips på extra jobb för 14åriga? Skulle va snällt:)


SVAR

Tjing!
Det finns ju egentligen tre sorters arbeten här. 

1. De där du själv säljer saker eller liknande som du gjort och/eller utför enklare tjänster som gå ut med hundar eller liknande. Reglerna kring detta kan jag inte men misstänker att det i de flesta fall är lite smått olagligt att bara tjäna pengar utan att betala skatt. 

2. Svarta jobb. Där du gör jobb för någon annan, får pengar men varken du eller den som anställer betalar någon skatt. Det är definitivt olagligt. 

3. Vita jobb. Där du är anställd och får lön och betalar skatt. 

Det är särskilda regler som gäller när man är yngre och ska vara anställd. 

"Barn mellan 13 och 15 år får ta enklare och riskfria arbeten, till exempel assistera i en kiosk. Barnet får inte arbeta ensamt eller ansvara för kassan. Han eller hon får heller inte arbeta med farliga maskiner eller kemikalier. Arbetsgivaren måste ha ett intyg från förälder där de godkänner att barnet arbetar."

Jag tänker inte göra mig skyldig till att tipsa dig att jobba svart. Det är sällan värt det. Att typ tillverka saker som du säljer kan vara förvånansvärt lönsamt då du säkert bor hemma och kan tillverka hemma och kanske till och med få lite hjälp med material/ingredienser från familjen. Något som jag vet är olagligt utan tillstånd men som jag också vet kan vara hemskt lönsamt är att köpa in läsk, glass och godis och sälja på varma ställen som badstränder. Men som sagt. Det är olagligt. =) Säkraste korten när man är så pass ung som du är är att jobba för någon i familjen eller någon granne/vän till familjen eller liknande. Jobb som att ta hand om trädgårdar, städa, gå ut med hundar eller liknande. Hör dig för. Frågan du kan ställa är: "Vad behöver du hjälp med? Jag behöver få ihop lite egna pengar." 

Varning! Ta inte jobb som telefonsäljare. Det suger och betalar sig extremt dåligt. Jobba inte i hemmet hos någon du inte känner. Gör ingenting som är farligt och framför allt ta hand om dig. OCH FÖR PROTOKOLLET: GÖR INGET OLAGLIGT!


Visningar : 916

Senaste frågorna

Se Alla