user-image
Okänd
Tjej ,16 år

Hej! Jag är en 16årig tjej, jag bor fulltid hos min pappa men eftersom att jag har adhd o är deprimerad så orkar han inte ta hand om mej längre, har inte så jätte bra relation med min mamma och vill verkligen ej bo hos henne så vill gärna flytta till en egen lägenhet. Har dock inget jobb och får endast studiebidrag så har ej råd med en lägenhet. Jag undrar om man kan få stöd eller bidrag då man ej kan bo hemma och ej vill bo hos fosterfamilj heller


SVAR

Hej kära du,
Jag är ledsen för att det tagit lite tid innan du fått något svar. Detta är en sån svår grej också. Jag kan inte bara slänga ur mig något i förbigående precis. 

Jag är heller inte läkare, psykolog eller socialarbetare. Så jag vet kanske inte mer än du. Vad jag vet är att det är HEMSKT att en förälder inte "orkar med" en. Det är ensamt och orättvist eftersom man inte direkt själv valt att komma till världen och heller inte valt att ha de svårigheter man har. Må det vara adhd eller något annat. Ingen väljer att vara "jobbig". Det behöver du kanske påminna dig själv om ibland och om du orkar så påminna din pappa och mamma om det också. 

När man mår dåligt, oavsett varför så går det att få hjälp och stöd från många ställen. Det finns BUP, BUMM och Ungdomsmottagning. Det finns "vanlig" sjukvård" privata vårdgivare och så vidare. Det finns socialtjänst också. Det är en djungel med vart man ska vända sig. Men först och främst behöver du nog en vuxen person som kan föra din talan. Någon som hjälper dig komma vidare från din situation. Det kan vara någon från socialen, men jag är medveten om att risken med socialtjänsten blir att du hamnar i fosterfamilj. Har du någon vuxen omkring dig som du skulle kunna prata med? Bara för att ha någon att vända dig till med problemet? 

Nu blev det mer frågor än svar till dig tror jag... =/ Men gör en listan som du kan kika igenom ändå

Kolla efter annan vuxen att prata med
Ring/chatta med psykologmottagning för att få hjälp. 
Du KAN bo ensam när du är 16, det FINNS stöd att få jag vet bara inte riktigt hur det går till men jag hittade detta:
https://lawline.se/answers/flytta-hemifran-nar-man-ar-16-ar-och-omyndig
Där de sammanfattar vilka lagar och regler som gäller. Samt skriver lite om inackorderingsbidrag som du ska kunna söka för att studera på annan ort än dina föräldrar bor. Det låter som något som skulle kunna passa rätt bra för dig? Få en egen stad att bo i? 

Jag ska fundera vidare och se vad jag kan komma på. Skriv gärna igen och berätta hur det går

//En orolig förälder <3


Visningar : 838

Senaste frågorna

Se Alla