user-image
Okänd
Kille ,16 år

Hej jag är 16åring tjej, jag tänker och flytta hem från när jag blir 18år för att jag råkar inte längre.jag har aldrig haft mitt eget rum i lägenheten’ senaste jag hade ett rum var när jag va 9 år.sen kom min mormor och bott med oss och sen dess så har jag inte rum och sover på vardagsrummet. Jag orkar inte längre det känns att jag har ej nåt privat i mitt liv. Därför tänkte ha flytta hem från när jag blir 18 år men problemet är att när jag är 18 år så går jag på gymnasiet, och om jag vill flytta hem från oC har ej jobb hur ska man betala hyran till lägenhet. Undrar om man får från CSN eller får jag inte flytta tills jag har jobb eller får jag flytta innan det?


SVAR

Hej kära du,
Förstår att du är lack och trött på att inte ha utrymme. Jag har inte kolla på alla regler som gäller men du får lov att flytta hemifrån när du vill när du fyllt 18. För att ha råd finns det två möjligheter som jag ser det. Du får ditt vanliga bidrag, studiebidraget tänker jag på. Sen söker du om inackorderingsbidrag som du söker hos kommunen som man kan få om man inte kan bo hemma under sina studier. Det andra alternativet är att du jobbar. Det är skitjobbigt att jobba samtidigt som man pluggar, om du frågar mig. Men det kan vara värt med 1-1,5 år med skitjobbigt som kanske ändå mindre jobbigt än att bo hemma och inte ha någon plats för sig själv. 

Om det är möjligt kan man ju tänka sig att dina föräldrar kan bidra? Det blir ju en mindre kostnad hemma när du inte äter och så hemma, så de kunde ge dig en liten slant om det finns någon chans till det. Många familjer har ju inte ekonomiska möjligheter till det. 

Det är de råd jag har till dig just nu. Ska fundera och om vill får du gärna höra av dig igen och berätta hur det går för dig. <3


Visningar : 1224

Senaste frågorna

Se Alla