user-image
Okänd
Tjej ,13 år

Hej, jag är en 13 åring tjej och går i 7:an. Jag väger 54 kg är det normalt för min kompis väger bara 40 kg. Ska jag gå ner i vikt??


SVAR

Hej,Spontant? Låter hur normalt som helst. Det är såååååå mkt som spelar in när det gäller vikt. Din längd, din kropps utveckling (som inte går att jämföra med någon annans för allas kroppar utvecklas olika) din kroppsbyggnad och så vidare. Du ska ABSOLUT inte gå ner i vikt när du är 13 år gammal. Om du skulle lida av allvarlig hälsofarlig övervikt vore det annorlunda, då kan man få professionell hjälp med hur man på bästa sätt tar hand om sin kropp. Men då är det mer vardagsmotion, god och hälsosam mat man pratar om i din ålder. Eftersom din kropp fortfarande växer vet du inte när vikt/storlek ändrar på sig och det brukar liksom landa rätt så småningom. Framåt 17-20 års åldern när kroppens proportioner och storlek börjar sätta sig. Landa liksom. 

Jag kan inte nog understryka att du absolut inte ska försöka gå ner i vikt. Att andra väger mindre säger ingenting om hur DIN kropp ska/bör se ut. Det säger inget om din kropp öht. 

Om du är orolig över din vikt på riktigt allvar skulle jag bli lycklig om du kontaktade en läkar-person. Någon på Ungdomsmottagningen, skolsköterska eller liknande. Och skulle du få totalpanik över vikten, tänka på det jämt och inte kunna släppa det så ska du ta kontakt med https://tjejzonen.se/fa-stod/atstorningszonen/ där kan du chatta med en tjej som själv förstår och vet hur den känslan är och som kan ge dig tips på hur du tar dig ut ur ett sånt tänkande. 

lev väl! njut <3


Visningar : 1214

Senaste frågorna

Se Alla