Frågor och svar om adhd

12 Feb 2022, 09:53 229
Kille, 12 år
Question


Jag har gjort mycket research om symptom av adhd/add och har ju mer jag läst blivit osäkrare och osäkrare för att varenda symptom stämmer exakt in på mig. Jag vet att man inte ska gå och själv-diagnostisera sig själv så jag sa till mamma att jag ville göra en utredning men hon flinade bara och sa att hon inte trodde att jag har adhd/add men jag vill göra en utredning. Vad ska jag göra?

Svar

Hej och tack för din fråga!

Du har helt rätt i att man inte ska självdiagnosticera, men om du känner att det är mycket som stämmer så är det något att ta på allvar. Diagnos på ADHD får den som har problem som stör i vardagen, och då kan en diagnos vara vägen till rätt hjälp. 

Finns det någon vuxen mer än din mamma du kan prata med? Någon i skolan, som lärare, kurator? Du kan också vända dig till en ungdomsmottagning för att få stöd och råd. på www.umo.se finns ungdomsmottagningen på nätet. 

Hälsningar Helena

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar