Frågor och svar om onani

1 Jul 2002, 14:09 663
Annat, 0 år
Question


Hej! jo, det var såhär, jag och nåra kompisar brukar onanera medans vi smekar varandra, och så en dag när vi var hemma hos en kompis, så kom hans mamma in, hon vart helt hysterisk och ringde min och det andra kompisarnas mammor, sedan sa hon att allihopa har en psykisk störning eller nåt sånt, och då e frågan, är det sant, eller vet ni om folk som gjort samma sak?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag tror att mamman som kom in överreagerade en hel del. Det som du beskriver med att kompisar onanerar tillsammans och åt varandra är väldigt vanligt i tonåren speciellt. Men hans mamma blev förmodligen lite chockad när hon kom in och såg det hela. Ingen av er lider av någon psykisk störning utan det ni gjort/gör är helt normalt och tillhör tonåren när man experimenterar och utforskar den egna kroppen både på egen hand och tillsammans med andra. Många i den åldern onanerar både själva, och tillsammans med andra av båda könen. Så du/ni har ingenting att varken oroa er för, eller skämmas för. Det är ju bara synd ifall vuxna reagerar på detta sättet, men det kanske har sin förklaring i att äldre personer växt upp med andra regler där sådant här oftast var förbjudet och väldigt skammligt. Idag är det inte likadant utan man är mer öppen kring onani och att många unga onanerar åt varandra på det här sättet som du beskriver utan att det är något konstigt med det. Kanske skulle ni andra kunna prata med era mammor för där finns förhoppningsvis någon mamma som inte tycker att detta är något konstigt och som kanske kan prata med dom andra mammorna. För det är ju synd om du och dina kompisar skall gå runt och känna er störda och skyldiga för något som är helt normalt. Därför kan det vara bra ifall någon vuxen som har en annan attityd till detta kan prata med dom mammor som blev upprörda om det nu var fler än den mamman som råkade komma in. I ett sådant här fall skulle även skolkuratorn kunna hjälpa till och prata med föräldrarna så ni unga slipper den lite jobbiga och ibland pinsamma biten att prata med föräldrarna. Så gå tillsammans med dina kompisar till skolkuratorn och be henne/honom om hjälp att prata med föräldrarna om ni tycker det är en bra idé.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar