Frågor och svar om utseende

21 Jul 2002, 11:41 902
Annat, 0 år
Question


hej. Jag är jälig förbannad på att jag är så ful. Det här är inte ett jäkla pmspåhitt, såvida jag inte har haft pms i ca 4 år.
Jag är faktist jävligt ful.
Helt ärligt.
och helt ärligt igen: varenda en av mina kompisar är väldigt vackra, söta och/eller snygga

Fan, det är ju helt otroligt att just jag skulle bli så ful

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag kan förstå din ilska över att du uppenbarligen inte ser lika bra ut som du upplever att dina kompisar gör. Livet är definitivt inte rättvist varken när det gäller utseende eller när det gäller andra förutsättningar som man föds till. Jag skall inte plåga dig med att säga att skönheten endast kommer inifrån, eller att det endast är insidan som räknas, för det vet nog varenda människa att det inte stämmer till 100% utan att mycket i vårt samhälle baseras på hur man ser ut till det yttre. Det har till och med forskningen visat att vackra människor får fler chanser osv.
Men, och detta är ett stort MEN, även om det nu är så, och man själv inte blivit född med det utseende man skulle önska, så är det inte på något sätt kört. Det är nämligen så att det här med utseende varierar oerhört. Det varierar tex när det gäller smak, dvs vad människor anser vara vackert, vilket har skiftat i olika tidsperioder. Men det varierar också när det gäller varje enskild människa, dvs människor kan se mer eller mindre bra ut i olika åldrar i sitt liv.
Detta betyder tex att när man som lite äldre har något typ 10-, eller 20 årsjubileum med sin gamla klass i skolan, så upptäcker man att klassens sötaste eller vackraste inte längre är det minsta söt eller vacker, emedan en annan som man inte ens lade märke till har blivit kanonsnygg. Detta gäller både tjejer och killar, och skulle du prata med andra vuxna som varit på sådana här tillställningar, eller som överhuvudtaget träffat på gamla vänner och bekanta som dom inte sett på länge, så kommer du få höra samma sak. Det är nämligen så att även om det inte stämmer till 100% att skönhet kommer inifrån så stämmer det i väldigt hög grad. Det betyder att hur du tar hand om dig själv, och hur du utvecklas som person kommer spela stor roll för hur människor uppfattar ditt utseende. Tänk bara tex på någon som egentligen är väldigt bildskön, men som har dåligt självförtroende. En sådan människa uppfattas sällan som vacker, emedan någon som kanske inte är lika bildskön, men som har hittat saker i livet som hon/han är nöjd med och som är i balans med sig själv utstrålar en självsäkerhet och styrka som kan göra att hon/han anses som vacker.

Så, när det nu är så att du inte tycker om ditt utseende, nöj dig inte med att bli arg och förbanna ditt öde, utan försök att utveckla dina personliga kvalitéer och ta hand om dig själv på bästa sätt, så kommer även du att märka att det här med skönhet är något relativt.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar