Frågor och svar om incest

27 Jul 2002, 12:59 1947
Annat, 0 år
Question


Hej jag e 13 år och kille. För några veckor sen blev jag våldtagen, inte av vem som helst, utan min pappa. Jag vågar inte berätta vad ska jag göra?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att din pappa gör så här mot dig är väldigt allvarligt, och det är därför oerhört viktigt att det kommer fram. Jag vet att så gott som samtliga som blivit utsatta för denna typen av övergrepp har svårt att berätta av olika anledningar. Det kan vara så att man skäms och tror att det på något sätt är ens eget fel att ens egen förälder gör så här mot en, men om du tänker så kan jag säga att det ALDRIG är ditt fel, utan din pappa är på ett eller annat sätt sjuk som gör så här mot dig, och det är inget som du har orsakat.
Vidare är det många som inte vågar berätta för att dom blir hotade av den som begår övergreppet med hemska saker som kommer att hända ifall man berättar. Om det är så för dig, så vill jag säga att det finns andra vuxna som kan skydda både dig och andra som du kanske tror kommer må dåligt eller råka illa ut ifall du berättar. Och oftast är denna typen av hot just ett sätt för den som begår övergrepp att behålla makten över den som är utsatt.
Det finns många fler anledningar till att det kan vara svårt att berätta om en sådan här sak, men dessa anledningar är de vanligaste enligt min erfarenhet.
Jag kan förstå ifall du känner att du inte litar på vuxna när din egen pappa utsätter dig för något sådant här, men det finns andra vuxna som kan hjälpa dig att både komma ur den här situationen som är skadlig för dig, och som också kan ge dig hjälp för att du skall kunna få reda ut dina egna känslor inför vad dom har hänt. Kanske känner du idag både rädsla, hat, ilska, ledsenhet osv, och detta måste du få hjälp med att hantera så att du också kan få ett bra liv framöver, vilket du definitivt är värd, trots att det kanske inte känns så just nu.
Mitt råd till dig är att du sätter dig ner och tänker efter om du har någon vuxen i din närhet som du känner att du har förtroende för. Finns det någon lärare, din mamma, skolsköterskan, någon kompis förälder, någon på fritidsgården osv. Tänk efter om du har någon som du skulle kunna tänkas berätta för. Det vore bra ifall du kände att du kunde gå till skolkuratorn, eller skolsköterskan, alternativt till närmaste Ungdomsmottagning (titta under länken Din mottagning för att hitta adressen) och berätta, för dom personerna vet vilken typ av hjälp du behöver, vilket inte är säkert att tex någon kompis förälder vet. Men ibland kan det kännas svårt att gå till någon främmande och berätta en sådan här sak, varför det även funkar om du berättar för typ en kompis förälder som sedan kan hjälpa dig med att berätta för tex skolkuratorn. Det viktiga är att det kommer fram så du inte skall behöva utsättas för fler övergrepp och så att du kan få hjälp. Men eftersom det troligtvis bara är din pappa och du som vet om detta, är det du som måste berätta för någon om det här skall få ett slut, och jag hoppas verkligen att du hittar den kraften i dig själv att ta steget och våga berätta, för det är det bästa du kan göra.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar