Frågor och svar om p-piller

17 Sep 2002, 20:48 266
Annat, 0 år
Question


Hallo Anette.Det är en sak som tynger mitt hjärta väldigt mycket för tillfället...Skulle vilja att du reder ut ett par saker åt mej.Jag käkar p-piller(28-dagars) sen ett par veckor tillbaka.Började äta dem på första mensdagen,alltså ska de skydda f.o.m den dagen?!gick igår in på mina "sockerpiller".men har fortfarande inte fått mens.hade idag sex me min pojkvän,alltså på den andra "sockerpiller-dagen" Så,till min fråga:Skyddar "sockerpillrena" mig från graviditeten ÄVEN om jag INTE har fått min mens ännu?

Svar

När man startar med p-piller på första mensdagen så har du skydd direkt.P-pillret skyddar dig även då du är i kartan på sk sockerpiller. Mensen kan ibland utebli eller komma senare mot slutet av sockerpillren.Om din mens skulle utebli två p-pillerkartor efter varandra bör du göra en graviditetstest för säkerhets skull. Risken för graviditet är dock liten, om du inte har haft maginfluensa, penicillinbehandling (gäller ej alla penicilliner) eller tagit koltabletter vilket kan försämra p-pillrets effekt.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar