user-image
Okänd
Annat

Hur vet man om man har anorexi/bulimi?


SVAR

user-image
Ett psykologiskt svar på den frågan är att du helt enkelt gör en egen liten undersökning av dina egna matvanor. Och då gäller det att vara så ärlig du bara kan, när du använder mina frågor för att göra en undersökning av dig själv.

#Anorexi.
1. Är du noga med vad du äter och försöker i alla lägen undvika att få i dig fett?
2. Blir du snabbt mätt även om du inte äter mer än någon annan?
3. Händer det att du kräks i samband med måltider?
4. Tycker du att du väger för mycket?
5. Promenerar eller motionerar du mycket (mer än två-tre dagar i veckan) med enda syftet att bränna kalorier?

Naturligtvis skulle jag behöva träffa dig och prata för att kunna tala om för dig ifall du är i riskzonen för Anorexi. Men svarar du ja på dom flesta av de här fem frågorna tycker jag att du ska vända dig till skolsköterskan, vårdcentralen, eller den ungdomsmottagning som finns i din kommun, så att du får hjälp med att bedöma hur det står till med dig.

#Bulimi.
1. Äter du dig proppmätt med jämna mellanrum?
2. Har du ett högt tempo när du äter?
3. Händer det att du kräks i samband med måltider?
4. Är det svårt för dig att hålla en önskad vikt?

Precis som jag sade nyss när det gällde Anorexi skulle jag behöva träffa dig och prata med dig för att kunna tala om för dig ifall du är i riskzonen för Bulimi. Men svarar du ja på fler än två av frågorna tycker jag att du ska söka hjälp hos skolsköterskan, vårdcentralen, eller den ungdomsmottagning som finns i din kommun, så du får hjälp med att bedöma hur det står till med dig.

Avslutningsvis vill jag berätta att ifall du är i riskzonen för Anorexi eller Bulimi, så kan det enligt min erfarenhet vara jättesvårt för dig att vara riktigt ärlig mot dig själv när du svarar på frågorna. Att låta någon som du litar på vara med och besvara frågorna tillsammans med dig kan vara ett sätt att testa ifall du har svårt att vara riktigt ärlig mot dig själv. Att vara ärlig mot sig själv kan i många olika situationer i livet vara den tuffaste uppgiften av dom alla.

Visningar : 1130

Senaste frågorna

Se Alla