user-image
Okänd
Annat

Jag vågar inte ta hem kompisar eftersom jag är rädd för att mamma/pappa ska vara berusad!


SVAR

user-image
Oavsett om du tänker satsa på att ta hem kompisar eller inte i framtiden, föreslår jag att du berättar för dina kompisar hur det ärligt ligger till, även om det kan kännas lite pinsamt. Du måste lära dig att du inte har något ansvar för din mammas/pappas supande. Visst vet jag att det känns så, eftersom dina kompisar antagligen inte har någon mamma/pappa som dricker för mycket. Och visst förstår jag att det känns jobbigt att berätta en sån sak. Men i det här fallet talar jag inte bara som psykolog och kurator, utan också för att jag själv hade en farsa som var alkoholist.

När du sedan har berättat det här för dom kompisar du vill ta hem, kan du helt enkelt ta ett snack med dom om hur du ska göra. Och fixar du att göra det här, vilket absolut inte är lätt, kommer problemet att ta hem kompisar eller inte, att krympa väldigt mycket. Det kommer sannolikt inte att försvinna helt å hållet, för det är ju alltid jobbigt med en påverkad förälder speciellt om det är vardag…
En annan sak som du liksom får på köpet ifall du fixar att snacka, är att du vänjer dig vid att inte hemlighålla din mammas/pappas alkoholberoende, och det kommer med tiden göra så att du inte skäms lika mycket för det. För varför ska man egentligen det? Det är ju inte man själv som super…?!

Visningar : 1108

Senaste frågorna

Se Alla