user-image
Okänd
Annat

Mina föräldrar bråkar med varandra hela tiden så jag orkar inte vara hemma längre. Hur ska jag få dem att sluta?


SVAR

user-image
I din situation är det naturligt att man tänker att man ska försöka få sina föräldrar att sluta bråka. Bara man kunde komma på en bra idé. Många gånger försöker man och misslyckas. Men.., tar du på dig att försöka lösa någonting som faktiskt är deras problem gör du ett jobb som du inte ska göra för dina föräldrar, eftersom du redan har det jobbigt som det är. Dessutom är det en gyllene psykologisk regel att barn (och det gäller även vuxna barn) inte bör försöka lösa sina föräldrars problem. Om man som du vill göra något för att hjälpa till, handlar det istället om att man kan försöka ta reda på vart dom kan vända sig för att få annan hjälp än din. Att du skulle ordna deras problem för att få lugn och ro hemma blir bara ett extra slitage på dig och enligt min erfarenhet är det inte särskilt ofta det lyckas. Och dom gånger jag varit med om att det lyckats har den unga människan fått betala ett alltför högt pris och mått dåligt av det en lång tid efteråt beroende på det alltför stora ansvaret han/hon fått axla.

Alltså tycker jag att du istället ska prata med båda dina föräldrar, kanske var för sig, och ärligt berätta att du inte klarar av att vara hemma därför att dom bråkar för mycket. När du gör det här är det tyvärr inte ovanligt att du får höra hur den ene börjar skylla på den andre (även om du pratar med dom var för sig), när dom ska försöka förklara sig inför dig. Om det skulle hända är det bra om du fixar att inte hålla med vare sig den ene eller den andre, utan så tydligt du bara kan bollar tillbaka ansvaret för deras bråk på dom själva genom att t ex säga något sånt här: ”Ursäkta mig, men det viktigaste för mig är inte vem som har rätt eller fel. Det viktigaste för mig är att jag kan vara hemma utan att må dåligt för att ni bråkar.”
OBS!!! Försök att vara enkel och tydlig precis som jag föreslog i mitt exempel. Du ska inte börja förklara saker och ting, för då är det lätt att du blir indragen i allt igen och så har dom inte förstått eller hört vad du sagt. Antagligen blir du tvungen att säga samma sak flera gånger innan dom fattar (alltså vid flera olika tillfällen).

Visningar : 1098

Senaste frågorna

Se Alla