user-image
Okänd
Annat

Min mamma och/eller pappa favoriserar alltid min syster/bror och verkar inte fatta att jag blir ledsen!


SVAR

user-image
Det olyckligaste som kan hända i en sån här situation är att du börjar tro att det är något fel på dig. Och det är den lättaste sak i världen att tro om en eller båda av dina föräldrar bär sig åt så här emot dig. Att behandla dig så här är ett direkt fel. Något annat som också är vanligt i din situation är att man emellanåt kan bli direkt avundsjuk på sitt favoriserade syskon. Något som också är mycket olyckligt eftersom syskonkärleken kan bli lidande. Det blir inte lika naturligt att hålla ihop (alla syskon gör inte det ändå även om föräldrarna varit rättvisa). Och detta är INTE HELLER ditt fel!!! Dina föräldrars (eller förälders) obetänksamhet är ”boven”. Oftast är det just obetänksamhet från föräldrars sida när något sånt här händer dvs dom tänker inte på vad dom gör. Och det kan ju naturligtvis aldrig vara ditt fel. Men som jag redan sagt är det nästan alltid så att man i ditt läge tror att det har med en själv att göra. Speciellt när det händer gång på gång att syrran eller brorsan favoriseras. En eller några gånger hade du säkert inte brytt dig så mycket om, men när det bara fortsätter och fortsätter är det självklart att risken är stor att du börjar tänka att det måste vara något fel på dig. Eller att din mamma och/eller pappa inte tycker lika mycket om dig..!!! Och det här sista som jag nu sa, kan göra hur ont som helst…

Nu tänkte jag komma in på vad du kan göra åt din situation och då blir mitt förslag att du skall använda precis samma saker som jag har beskrivit hittills för att vända din mammas och/eller pappas obetänksamhet mot dom själva. Inte mot ditt syskon (för hon eller han hade ju inte med saken att göra från början), utan bara mot dom själva. Den här gången sa jag dom och menade verkligen båda dina föräldrar även om det bara skulle vara så att det är den ene som utsätter dig för denna dumhet. För även om vi som exempel säger att det är din pappa som gör det här emot dig, säger jag bestämt att det psykologiskt också är din mammas självskrivna ansvar som förälder att se till så det slutar. Därför kommer jag i fortsättningen att säga dom, när vi pratar om att du ska vända deras obetänksamhet mot dom själva.

Du ska veta att det är ett tufft förslag jag kommer med, och det gör jag därför att min erfarenhet av den här typen av problem entydigt har visat att det krävs tuffa tag från din sida för att komma tillrätta med dina föräldrar, om inte det här ska få fortsätta att strula till det för dig. Och det slutar mycket sällan av sig självt. Ok.., här kommer mitt förslag i klartext:

1. Du ska leta reda på någon som kan stötta dig och vara med när du tar det här snacket med dina föräldrar (en kompis eller vuxen spelar inte så stor roll i det här sammanhanget, utan det viktigaste är att du känner ett stöd som funkar).

2. Förbered dig och er båda noggrant. Säg till dina föräldrar att du vill ha ett samtal med dem där ni kan vara ostörda och gå igenom följande punkter:

3. Min syrra/brorsa blir favoriserad och det gör illa mig (och så ger du tre exempel på det och ha några till i reserv).

4. Jag tror att det är något fel på mig eftersom det är så här.

5. Jag vill inte vara avundsjuk på syrran/brorsan, men det är svårt att låta bli ibland eftersom det är så här.

6. Jag tror inte att jag är lika omtyckt som min syrra/brorsa eftersom det är så här.

7. Jag mår skitdåligt eftersom det är så här.

Avslutningsvis vill jag säga att jag förstår dig om du inte tror att du kan fixa att följa mitt förslag, men det får du ställa mot att du annars kommer att fortsätta gå och må dåligt för att dina föräldrar inte klarar av sitt ”jobb” som föräldrar. Ett sätt att smyga igång och känna sig för, är att bara ta ett snack med personen i punkt 1, inget mer.

Visningar : 1962

Senaste frågorna

Se Alla