Frågor och svar om privatdetektiv

24 Feb 2003, 12:00 691
Annat, 0 år
Question


Jag är en kille på 20 år som alltid drömt om att bli privat-detektiv. Hur gör jag för att kunna starta en egen detektivbyrå ? Behöver man någon licens? - vart skaffar man den -, och vad för bakgrund kan vara bra att ha, utbildning etc. Hur går jag till väga för att starta en då ? Tips tar jag jättegärna emot. Hur kan jag börja jobba på en redan excisterande detektivbyrå ? Sök kanske du säger då men kan du vara lite mer exakt. Hoppas innerligt att du svarar på dom här frågorna!!tack snälla!

Svar

Ursäkta att jag dröjt med svaret, men nu kommer det. Jag tog kontakt med en detektivbyrå här i Sverige och frågade. Han svarade att de flesta detektivbyråer är enmansföretag eller kanske ett par anställda. Därmed är det svårt för dem att ta emot praktikanter. Det finns ännu inga regler för den som vill starta en detektivbyrå, utan den kan man starta precis som om man startar en annan firma. Regler från EU är på gång vad gäller licenser
och liknande. Bara för att man startar en firma är det inte säkert att man får några
uppdrag, man måste ju visa för kunden att jag kan det här. De flesta börjar på deltid och har ett annat jobb vid sidan om. Det är ju bra att börja så, för fungerar det inte - du får inga fall eller du ej kan lösa dem du får - så kan du ju sluta med detektivandet och fortsätta med ditt ordinarie jobb.
Man måste vara uthållig och inte ge upp alltför fort, det tar lång tid - flera år - att bygga upp ett kundnät och erfarenheter. Den bästa utbildning du kan få är helt enkelt att utbilda dig till Polis och skaffa dig erfarenhet den vägen. För att få reda på kraven för att komma in på Polishögskolan går du in på www.polis.se. Det finns även privata "livvakts"-utbildningar, men jag känner inte till några som jag kan ge namn på. Jag kan tänka mig att utbildning som väktare också är en bra grund att stå på.

Kanske inte så många svar, men en del tips blev det. Var uthållig, leta gärna själv på nätet efter företag som driver detektivverksamhet, skaffa dig en för jobbet bra utbildning och tänk dig att det är något du kan jobba med hela livet.

Lycka till!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar