user-image
Okänd
Annat

Min lärare/föreläsare ger mig inte det omdöme/betyg som jag tycker att jag skulle ha!


SVAR

user-image
Är du säker på att du är värd det, eller ligger du på den där olyckliga gränsen mellan två betyg? Detta är ett mycket lurigt problem. Det skall jag erkänna direkt. Men naturligtvis ska jag ge dig ett prov på hur man kan ta sig an en sådan här problematik. Om vi går tillbaka till min inledande tuffa fråga; är du säker på att du är värd ett bättre betyg? Klart som tusan att jag är det, annars skulle jag inte klicka på den här strofen! Javisst är det så! Jag Bosse Westholm förstår mycket väl att det är så! Du är inget olyckligt gränsfall, utan får solklart för lågt betyg! Det är också min utgångspunkt konstigt nog… Likväl envisas jag med min fråga som utgångspunkt för ett av de sätt på vilket man kan börja titta på det här problemet.

Du är alltså säker på att du verkligen är värd ett bättre betyg. Skulle vi kunna kika lite närmare på hur du kommit fram till det genom att jag får komma med lite obehagliga antydningar? Ifall du inte tillåter det skall du sluta läsa här, för då kommer du bara att bli upprörd om du fortsätter… Matchar dina skriftliga resultat muntliga framställningar och din aktivitet i grupparbeten? Håller den ambitionsnivå du anser dig ha, även vid eventuella praktikavsnitt? Eller är det på det andra hållet; att dina ansträngningar i tal, grupparbeten och praktik är så bra att en och annan skriftlig provmiss borde tillåtas? Har du en känsla för ämnet som inte är så lätt att sätta fingret på och kanske inte kommer till sin rätt på proven, men som du ändå är övertygad om att den finns? Dessa fyra frågor kan säkert leda till tusentals olika svar, om inte mer. Vad som istället blir det perspektiv jag av många väljer ut att ta upp här, handlar om något gemensamt för dessa fyra frågor nämligen; din attityd till problemet… Hur ser den ut? Är du förbannad? Förolämpad? Sårad? Deppig? Uppgiven? Eller allt på en gång, i en enda röra...?!

Vad händer alltså med dig när du råkar ut för den här behandlingen med för lågt betyg från lärarens sida? Utan att veta vad som är specifikt just för dig, är det mycket sannolikt att du råkat ut för en form av ”energilåsning” där du löper risken att tillfälligt (fortsätter det kan det bli långdraget) inte kunna använda dina intellektuella resurser på det effektiva sätt du skulle önska. Din föreställning om det alltför låga betyget kan försvåra dina ansträngningar när du verkligen försöker att skärpa dig i just det här ämnet, i jämförelse med andra ämnen som du inte gör alls lika mycket i, men ändå får det betyg du tycker du är värd. Ett av botemedlen för detta innebär att du så ärligt som möjligt besvarar alla mina frågor (inte bara de fyra första) för att sedan göra en egen bedömning av vad du har för attityd till det här problemet. Man kan göra det i huvudet eller sätta sig ned med papper och penna. Det spelar ingen roll. Huvudsaken är att du påbörjar tankearbetet kring din lärares låga betyg och inte fortsätter att hamna i den gamla välkända negativa tankebanan; Hur jag än bär mig åt, får jag för dåligt betyg...!!!

Vad du i psykologiska termer påbörjar är en kognitiv nyorientering. Alla psykologiska begrepp och tekniker är egentligen bara rubriker på vardagliga händelser, tankar och känslor vilka är enkla men samtidigt så svåra när man hamnat lite snett. Lycka till!

Visningar : 1058

Senaste frågorna

Se Alla