Frågor och svar om mobbning

4 Oct 2000, 00:00 250
Annat, 0 år
Question


Vad är mobbning och vart går gränsen?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Mobbning kan gå till på många olika sätt. Men vad som är gemensamt för alla mobbningsituationer är att den mobbade personen utsätts för något nedvärderande av andra i sin omgivning utan att förtjäna det. För att man också skall kunna tala om mobbning skall det ske gång på gång utan att den mobbade kan påverka när och var det sker. Ett helvete utan slut som man aldrig vet när det bryter ut, dvs något som man aldrig tycker sig kunna förstå hur det fungerar. Det bara händer... Och.., det gör fruktansvärt ont och är direkt skadligt för ens självkänsla..!

Gränsen för mobbning går vid den mobbades upplevelse. Vissa av oss reagerar snabbare på mobbningtendenser och andra reagerar lite långsammare. Någon faktisk gräns finns det alltså inte, men ju snabbare man förstår vad det är som håller på att hända, desto bättre är det. Bättre att reagera en gång i onödan, än att reagera för sent (då blir alltid skadan större). Kom bara ihåg att hur sent det än är, är det aldrig för sent att försöka göra någonting åt det..!!!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar