Frågor och svar om svartsjuka

3 Jan 2004, 12:23 213
Kille, 0 år
Question


Hej! Jag är en kille som brukar onanera och tänker ibland på andra tjej än min flickvän vilket jag vet är normalt efter att ha surfat på den här sajten under en period, för det är väl normalt? Och min flickvän har (vad jag tror) liksom jag sexfantasier om andra vilket gör mig ledsen.. Varför blir jag det?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Ja, vi människor är inte så logiska i det sammanhanget, utan vi bär oftast på en inre önskan om att få vara DEN ENDA på alla plan för en annan människa. Den här önskan kan vara olika stark för olika individer och för dom flesta är det bara en känsla som man i dom flesta fall klarar av att hantera genom att man logiskt vet att det inte funkar så, varför man kan "stå ut" med att känna så ibland utan att det ställer till för mycket problem. Men för vissa blir den här önskan så stark att den ställer till problem i form av svartsjuka och annat. Förklaringen till skillnaderna ligger sannolikt både i genetiska skillnader, dvs att vi föds med olika förutsättningar när det gäller sårbarhet osv, samt skillnader när det gäller vilka förutsättningar (kärlek, stöd, bekräftelse osv) vi fått under vår uppväxt att växa upp till trygga och starka individer. Det går alltså inte att ge EN förklaring till varför man kan känna så här. Och som jag nämnde i början så är det här en känsla som i princip alla kan känna någon gång i sitt liv, trots bra förutsättningar osv. Och kanske är det så att vi människor alltid kommer bära på känslor som mer förknippas med ett barns känslor. För som barn är det helt normalt att under vissa utvecklingsfaser känna sig som världens centrum kring vilket allt kretsar och en stark känsla av ledsenhet och ilska när det visar sig vara fel. Så, att vi inte alltid kan vara logiska och rationella utan tex kan känna ledsenhet över att någon gör något som vi själva också gör, är något som vi kanske måste acceptera hos oss själva så länge som det inte blir till ett uppenbart problem. För då kan det vara motiverat att tex söka hjälp för att ta reda på varför känslan är så stark att den får konsekvenser som man själv inte önskar.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar