user-image
Okänd
Annat

Jag känner mig ibland orolig inför framtiden med tanke på miljöförstöringar, våld, krig och allt annat elände man får höra om dagligen!


SVAR

user-image
Det här handlar om en sorts psykologiskt slitage som följer med vårt accelererande informationssamhälle, där kunskap och medvetenhet sitter i högsätet. Vad jag menar med det är att man idag i alla åldrar egentligen, men speciellt i tonåren och tjugoåren, utsätts för ett bombardemang av information i form av kunskap, reklam och trender där det nästan blivit livsviktigt att hänga med. Det senaste är alltid jätteintressant och känner man till det visar man att man är en person att räkna med. De som inte vet vad som gäller, riskerar att hamna utanför och bli personer som inte är lika intressanta att umgås med. Är man utanför vet man inte hur snacket går, vart man drar, hur man ska se ut, vad man ska tycka, osv. Man blir helt enkelt ohjälpligt efter. Alltså gör dom flesta allt för att hänga med på något sätt. Och när datorerna tar över mer och mer både i skola och arbete blir det ännu lättare att ta reda på saker otroligt mycket snabbare än tidigare. Att nätsurfa in på vilken sajt som helst, i skolan eller på jobbet eller hemma är ju en enorm valfrihet, men samtidigt utsätts man för en sådan mängd information och möjligheter som aldrig tidigare i människans historia. Snart kan man ju också till och med kan surfa på mobilen. Snacka om att man då kan välja ett informationstempo som heter duga!

Praktiskt utgör det här suveräna möjligheter där alla kan komma åt information om mode, fester, trender, nyheter, forskning osv, och samtidigt kunna chatta med människor över hela klotet hur enkelt som helst. Möjligheterna håller för oss i västvärlden (som har råd att ha datorer och mobiler) på att bli nästan gränslösa. Det handlar bara om ifall man har lust, för man är ju nästan alltid bara en eller två knapptryckningar från allt det här..!!!

Men som med det mesta här i livet finns det alltid en annan sida också som jag nu tänkte komma till, och det var den som jag i början kallade det psykologiska slitaget. Förutom alla de positiva effekterna jag tagit upp (naturligtvis finns det negativa sidor av att hela tiden försöka hänga med på det senaste t ex mode och trender, men det tar jag inte upp här utan under istället under avsnittet mode och trender) får man på köpet alla nyheter, trender, forskning, intresseföreningar, politiska beslut, demonstrationer som gäller t ex vår miljö. Och samma sak när det gäller allt annat som våld, krig etc. Det går inte att bara välja ut den positiva informationen utan att få allt det negativa på köpet. Du kan t ex inte titta på en naturfilm om leoparder (om du nu skulle vara intresserad av det), utan att få höra att leopardens miljö är hotad av olika anledningar. Och det negativa kan man inte bara låta bli att tänka på, eller känna för, eftersom det genom den otroliga mängden information psykologiskt äter sig in i våra medvetanden vare sig man vill det eller inte. Allt går snabbare och snabbare så psyket hinner liksom inte med att filtrera det som kan vara ansträngande för oss. För visst finns det psykologiska försvarsmekanismer som skall kunna vara till vår hjälp, men dom fungerar enligt min erfarenhet inte speciellt bra när man utsätter sig för massor av information i ett supertempo. Dom verkar fungera bäst när de negativa intrycken (informationen) kommer lite med jämna mellanrum och utan speciell styrka eller intensitet. Då kan människans psyke med hjälp av de psykologiska försvarsmekanismerna liksom portionera ut det negativa lättare så man hinner smälta det i lagom takt, vilket gör att det inte blir samma psykologiska slitage som man i dagens informationssamhälle kan bli utsatt för.

Världen i sig kan man ju försöka att påverka genom att t ex engagera sig i miljöorganisationer, antivåldsorganisationer osv. Men det är samtidigt viktigt att inse att man som ensam individ inte klarar av att åtgärda allt, och att man även kan verka för en bättre värld i sin vardag, och utan att engagera sig i någon förening. Men för vissa är ett engagemang i miljörörelse och dylikt ett bra sätt att hantera sin oro inför framtiden på. Vare sig man engagerar sig eller inte är dock, enligt min erfarenhet, den stora boven till oro inför framtiden det stora informationsflödet som du och andra matas med varje dag och som psyket inte hinner med att sortera. Om du tänker efter så har våld, krig och till viss del miljöförstörelse funnits under människan hela historia. Den stora skillnaden mot nu är bara att vi för t ex 100 år sedan hade svårt att få reda på vad som hände i andra delar av världen, eller för den delen i vår närmiljö, emedan vi idag får veta det mesta nästan samtidigt med att det händer. Till detta skall det läggas att forskningen gått framåt otroligt mycket under bara de senaste 20 åren, vilket medfört att vi vet mycket mer idag om farorna för miljön osv.

Efter den här långa förklaringen kommer jag till mitt förslag som lite bygger på förklaringen.
Och förslaget är faktiskt mycket enkelt:
Stäng av informationsflödet så mycket du kan och ta ledigt från det med jämna mellanrum… Försök lära dig att kontrollera din egen tid. Du kanske inte behöver kolla allt och hänga med precis hela tiden. Det kommer att medföra att ditt psyke får lite paus från både den positiva informationen, men framför allt från den negativa. Ett enkelt men effektivt knep för att fixa en sån här sak är att boka in eller planera en kväll i veckan som är din egna ”anti-kväll” där du pysslar med allt vad du vill och undviker allt som handlar om att ”hänga med” i världen. Gör t ex ”löjliga saker” som att köpa en serietidning eller ställ dig och baka något som du inte gjort på länge eller ring upp någon som du aldrig hinner ringa till, eller någonting annat som du inte brukar göra. Oftast brukar det vara svårt i början för det kan kännas meningslöst och verkligen kännas som ett slöseri med tid. Speciellt i din situation kan också oron bli värre till att börja med, innan du kommit in i det här ordentligt. Du måste öva dig i att stänga av och det är inte så lätt som det kanske kan låta. Klarar du det här kommer du sannolikt att både bli lättare till sinnet och effektivare när du väl kör igång som vanligt. Och du.., släpp inte den här kvällen sen, bara för att det börjar kännas bättre…

Visningar : 961

Senaste frågorna

Se Alla