user-image
Okänd
Annat

Jag känner mig orolig för att jag inte skall lyckas med mitt liv, och rädd för att jag inte skall hinna med allt så jag kommer vara besviken när jag är gammal!


SVAR

user-image
Vad du beskriver här är en form av existentiell stress där förväntningar ställer till det för dig och skapar en stressituation. Ett perspektiv på det här problemet är att gå igenom dina förväntningar och vad man psykologiskt brukar kalla medvetandegöra dig själv om hur dom ser ut. Det är inte så märkvärdigt utan handlar faktiskt om att du tar reda på hur dina egna förväntningar ser ut, men också vilka förväntningar som finns hos människor som står dig nära och vars åsikter spelar roll för dig. Sedan kan också förväntningar från film, musik och trender spela en stor roll. Oftast blir alla dom här förväntningarna en salig röra eftersom dom inte handlar om sånt du går och funderar på till vardags. Istället hamnar dom mestadels utanför dina medvetna tankar och skapar en stress vilken dyker upp som den oro/rädsla du så tydligt känner.

Okay.., efter den lilla psykologilektionen tänkte jag att vi går tillbaka till de olika typerna av förväntningar som sannolikt trasslar till det för dig:

1. Hur ser dina egna förväntningar ut typ: Vad vill jag uppnå med mitt liv när det gäller kärlek, familj, karriär, vänner, boende, pengar, intressen osv? Det här är jättestora frågor som det tar lång tid att fundera igenom. Men det viktigaste är att du funderar igenom dom ordentligt, inte att du slutgiltigt bestämmer dig. Och visst är det jobbigt när du inte har en aning om hur framtiden kommer att bli, och visst har du redan tänkt på vissa av dom här sakerna en del, men nu gäller det att du ska försöka gå igenom det mesta lite systematiskt om du följer mina råd. Vi ska alltså försöka få ordning på din röra av förväntningar som jag tror trasslar till det för dig.
2. Hur ser omgivningens förväntningar ut och speciellt dom som du lyssnar lite mer på och kanske blir lite påverkad av? Man hör och förstår ju ganska mycket hur andras förväntningar på livet ser ut, men det är oftast inte så hemskt många som man tar intryck av så de påverkar ens egna förväntningar. Många gånger kan det ändå ske utan att man tänker på det. Och då är det oftast dom personerna som man tycker mest om, eller som på ett eller annat sätt är viktiga för en själv. Så fundera dels på vad dom här personerna själva har för förväntningar på sina egna liv, och dels på vad dom kanske tycker att du borde göra med ditt liv. För bägge två sakerna kan spela lite roll för dig, för man kan t ex få höra om vad dom har gjort fel i sina liv (och sånt kan påverka dig) eller att dom tycker att du borde göra si eller så ( vilket också kan påverka dig så att du antingen gör som dom säger, eller att du bestämmer dig för att göra tvärtom.., och även om du gör tvärtom har dom ju faktiskt påverkat dig lite grand..!!!). Den här andra punkten kan egentligen bli ännu lurigare att gå igenom än den första, eller vad tycker du? Och ändå säger jag bestämt att den kan spela en stor roll för dig i röran av förväntningar, så försök göra den så ordentligt du bara kan…
3. Hur påverkar film, musik och andra trender dina förväntningar? För det gör dom oftast, även om det kanske inte sker direkt utan mest som idéer och uppslag till förväntningar som man sedan gör till en egen liten variant. Och genom åren har jag i mitt arbete fått lära mig att inte bara unga människor gör detta, utan att det håller på att sprida sig långt upp i medelåldern. Dom luriga förväntningarna påverkar alltså inte bara samhällets yngre generationer, utan påverkar alltså också dom lite äldre som så att säga redan har ett ordnat liv sedan tio, tjugo år tillbaka. Och om trender kan påverka någons förväntningar som inte alls längre är ung, hur mycket borde då inte någon som är ung påverkas i sina förväntningar på livet..??? Så slarva inte igenom den här tredje punkten heller, utan tänk till ordentligt så tror jag att du kommer fram till både ett och annat.

Avslutningsvis ska du försöka pussla ihop dom tre punkterna så gott det går, sedan ska du luta dig tillbaka, sluta ögonen och känna efter hur det nu står till med din oro och rädsla inför livet som ligger framför dig. Sannolikt har din oro och rädsla förändrats, och vad som finns kvar ska du försöka använda för att ta reda på vilka pusselbitar bland alla förväntningar som är mest laddade för dig. Gå helt enkelt igenom din egenhändigt gjorda lista av förväntningar och använd oron och rädslan för att hitta dom mest känsliga förväntningarna. Vilka förväntningar är vettiga och vilka är helt idiotiska. Vilka förväntningar är realistiska, dvs vilka tror du att det går att leva upp till, och vilka är helt omöjliga? Vilka förväntningar är viktigast att du lyckas uppnå och varför är dom viktigast? Det är inte svårt om du har gjort ett ordentligt jobb från början, känn bara efter… Sedan är det upp till dig att göra någonting åt dom, dvs att du börjar styra ditt liv åt det håll som du tycker är vettigt. På detta viset använder du både din oro och din rädsla för att guida dig själv vidare och få en riktning i ditt liv som du känner att du kan stå för. Som du ser finns det till och med något positivt med både oro och rädsla, bara man lär sig att tyda dom på rätt sätt…

Visningar : 956

Senaste frågorna

Se Alla