user-image
Okänd
Annat

Hur vet man vad man passar för att jobba med?


SVAR

user-image
Psykologiskt kan man aldrig veta något sådant innan man provat på det. Det vore ju jättebra om man kunde veta sånt i förväg, men det kan man alltså inte. Du kan tro, och vara starkt övertygad om något, men veta kan du som sagt var inte, förrän du faktiskt har jobbat med det och känt på hur det är. Visst kan du komma en bit på väg genom att läsa om ett yrke, kanske praktisera, prata med någon som arbetar med det, matcha allt som du fått fram med din personlighet, dina intressen och din intellektuella förmåga, men därifrån till att veta är det ändå ett ganska stort hopp. Jag säger inte att det är bortkastad tid eller något, att göra dom här sakerna, men du ska vara medveten om att du aldrig kan veta i förväg. Självklart är det desto bättre ju mer du har tagit reda på innan du bestämmer dig. Sannolikheten för att du väljer något som passar dig borde absolut öka om du gör det, men du vet fortfarande inte förrän efteråt när du fått prova på hur det är att riktigt jobba med det. Nu förstår jag om du tycker att jag är lite negativ och tjatig, men nu tänkte jag att det var dags att vända på steken och titta på det från andra hållet.

Då lägger vi det där med att veta åt sidan eftersom det ändå inte funkar fullt ut och koncentrerar oss istället på hur du vill att ditt jobb ska vara utformat från din egen personliga synvinkel som t ex:
Ska det vara enkelt och rutinmässigt så du inte behöver engagera dig så mycket för att klara av det, eller tvärtom fullt av utmaningar som kräver ditt yttersta, eller någonstans mitt emellan? Vill du ha ett fritt jobb där ingen direkt säger åt dig vad du ska göra eller tycker du det är bekvämt med tydliga instruktioner, eller någon mellanvariant? Vill du arbeta direkt med människor och deras problem, eller arbeta i kontakt med människor fast fokus ligger på ekonomi, försäljning, reklam, journalistik osv, eller arbeta med något där det inte behövs så mycket kontakt med andra människor alls? Ska det vara ett arbete där du sitter på en arbetsplats hela tiden, eller vill du röra på dig? Vill du ha karriärmöjligheter, eller spelar det inte så stor roll? Ska det vara ett jobb där du arbetar mest på egen hand, eller jobbar du hellre tillsammans med andra? Vill du först och främst arbeta praktiskt, eller vill du ha ett uteslutande intellektuellt arbete, eller en kombination?

Såna här frågeställningar bygger på att du inte är ute efter att få VETA vad du passar till, utan snarare att du koncentrerar dig på att utforska möjligheterna till vad du TROR att du passar till. Nu tycker du kanske att jag leker med ord för att det nästan betyder samma sak i verkligheten! Men psykologiskt är det en mycket stor skillnad om man i din situation är ute efter att veta, eller om du nöjer dig med vad du tror. Skillnaden handlar om att vägen till att få veta vad du passar till är mycket svårare och längre, än vägen till att tro vad du passar till..!!! Och den där vägen kan pressa dig mycket hårt, så varför göra den längre än nödvändigt, när det ändå aldrig går att få veta i förväg. Mitt råd är alltså att du håller valmöjligheterna öppna och nöjer dig med att tro tills den dag du vet, dvs när du faktiskt sitter på ditt jobb…
Håll alltså grytan kokande och checka dom olika alternativen utifrån den typen av frågor jag nämnde tidigare som utgår ifrån vad du tror skulle passa dig.Visningar : 1261

Senaste frågorna

Se Alla