Frågor och svar om orgasm

22 May 2004, 19:42 377
Tjej, 0 år
Question


Kan man få orgasm utan att man gör något sexuellt? Och om man får orgasm av nått man tänker på betyder det att man måste tända på det?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Fantasier kan vara så upphetsande att en del får orgasm med bara tankens kraft. När det sedan gäller tankar och fantasier så behöver dom inte ha ett dugg att göra med vad man tänder på i verkligheten. Det finns tex personer som fantiserar om att bli våldtagna och blir upphetsade av det, men som självklart inte vill bli våldtagen i verkligheten då det inte skulle finnas något upphetsande alls med det utan bara skräck och fasa. Likadant kan man fantisera om att ha sex med personer som man inte alls skulle kunna tänka sig att ha sex med på riktigt, eller så kan man fantisera om att ha sex på ett sätt som skulle kännas helt främmande för en om man hade det på riktigt. Ja, det finns alla varianter, men poängen är att fantasier och tankar är en sak, och vad vi vill i verkligheten och vad vi tänder på då, är en helt annan sak många gånger.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar