Frågor och svar om chlamydia

27 Oct 2004, 10:20 1144
Kille, 0 år
Question


hej ja undrar om man kan märka att man har klamydia ?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Ja, man kan märka att man har clamydia, men det kan också vara så att man bär på smittan utan att man märker någonting, varför det är viktigt att man testar sig om man haft sex utan kondom.
Man kan märka att man har fått clamydia på flera sätt.
Både tjejer och killar kan få flytningar och sveda när man kissar. Tjejer kan få smärtor i nederdelen av buken emedan killar kan få utslag och sår på penishuvudet och smärta i pungen. I vissa fall får man också feber och även ledvärk förekommer hos både killar och tjejer.
Men som jag sade först så behöver man inte märka någonting varför man ska testa sig vid misstanke för det här är inga sjukdomar man ska gå runt och bära på då dom kan ge komplikationer och framtida men, förutom att man är en smittorisk för andra.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar