Frågor och svar om allmänt om könssjukdomar

29 Oct 2004, 10:25 185
Annat, 0 år
Question


tjo... min pojkvän å ja har haft oskyddat sex, ja har gjort en gynundersökning å får veta svaret om en halv vecka, om jag e frisk kan ja ändå inte veta om han har nån sjukdom? ska ja fortsätta ha iskyddat sex? ja vågar inte be honom undersöka sej....

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det stämmer att du inte vet ifall han har någon sjukdom även om du testat dig. Så ända sättet för dig att slippa oro och fortsatt testning är om ni antingen använder kondom eller han också testar sig.
Om det är så att du gärna vill ha sex utan kondom så kanske du ska ta mod till dig att fråga honom. Att testa sig behöver inte uppfattas som något negativt och om han också önskar ha sex utan kondom så är det ju en trygghet för honom också. Däremot så måste ni ju se till att ha något annat skydd som skyddar mot oönskad graviditet även om ni båda är testade för könssjukdomar.
Så, hur du än vrider och vänder på det så behöver ni prata om det här och hur ni ska göra. Att skydda sig mot graviditet och att se till att man inte överför smitta är bådas ansvar och om man har sex ihop så bör man också kunna prata om sådana här saker, så var inte rädd för att ta upp det till diskussion så får han ta ställning till vad han vill och inte.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar