user-image
Okänd
Annat

Jag har blivit våldtagen!


SVAR

user-image
Det som är viktigt till att börja med är att du finner någon som kan hjälpa och stötta dig efter det allvarliga och chockerande brott du blivit utsatt för. Finns det någon i din omgivning som du tror skulle kunna hjälpa dig? Det kan vara mamma, pappa, bror, syster, annan släkting, en kompis eller någon annan vuxen som du litar på. Finner du ingen i din närhet så försök orka att söka upp skolsköterska, skolkurator eller kuratorn på kommunens ungdomsmottagning för att få hjälp, för du skall absolut inte vara ensam i det här. Förutom tröst och stöd behöver du hjälp med att så snabbt som möjligt ta dig till en läkare för att låta undersöka dig ifall du fått någon könssjukdom, blivit skadad på annat sätt och eventuellt för att få något lugnande. Läkaren skriver också en remiss till dig så du får komma till någon kurator eller psykolog för samtalsbehandling om du vill det. Men jag råder dig till att ta det erbjudandet, för du kommer sannolikt behöva mycket hjälp med att bearbeta denna fasansfulla upplevelse som brottslingen utsatt dig för. Och sist men inte minst viktigt rapporterar läkaren brottet till polisen. För det är många gånger svårt att orka med själv när man blivit våldtagen. Att bara tänka på att blanda in polisen direkt, gör oftast att det bara blir ännu jobbigare. Så tyvärr är det min erfarenhet att det kan ta lite tid ibland. Och ju längre tid det tar, desto större blir ditt psykologiska lidande. Det kan faktiskt vara så att du tycker det räcker med brottet och allt ditt lidande, och att det bara blir ännu jobbigare om du ska blanda in polisen och speciellt när det handlar om att en annan människa tvingat sig på det mest privata du har. Den oerhörda skamkänsla och sorg över att faktiskt vara en våldtagen människa kan knäcka vilken person som helst oavsett om självförtroendet från början var världens bästa.

Men ur psykologisk synvinkel SKA DU POLISANMÄLA brottslingen som tvingat sig på din kropp. Den människan är störd och ska tas om hand innan han/hon begår samma brott en gång till.., och en gång till… Kanske mot dig, kanske mot någon annan…För det är endast störda människor som gör såna här fruktansvärda saker mot andra människor… Jag vet att jag gör dig orolig genom att skriva så här, men efter att ha tänkt efter har jag ändå valt att säga det jag nyss sade, för våldtäkt är psykologiskt ett brott som är lika allvarligt som ett terrordåd med sprängämnen där människor slits sönder av explosionen. Ditt psyke slets sönder på exakt samma våldsamma sätt när du blev tvingad att ge din kropp åt en brottsling som inte brydde sig ett dugg om hur du som ett offer skulle må efteråt, lika lite som terroristerna bryr sig om hur det går med människorna som befinner sig i närheten av sprängladdningen. Det enda som gäller för både den som spränger bomber och den som våldtar människor, är att dom ser till att få sin vilja igenom på andra människors bekostnad… Så precis på samma sätt som jag skulle ta i för att du skulle anmäla en terrorist, så tar jag i för att du ska anmäla en person som våldtar… Att anmäla är ett sätt att säga STOPP, så här får man inte göra mot mig ostraffat. Men eftersom jag vet att kontakt med läkare och polis är något som endast är betungande för dig nu, är det jätteviktigt att du har med dig någon stödperson som jag sade tidigare.

Vad du sedan som våldtäktsoffer har att arbeta med förutom skammen och sorgen som jag nämnde förut, är alltså att sammantaget plocka ihop den trasiga delen av ditt psyke med hjälp av t ex psykolog så att din självkänsla och med tiden ditt självförtroende åter kan börja växa.

Avslutningsvis vill jag säga att sex mellan två människor psykologiskt alltid bygger på att man kommer överens om hur det ska gå till under tiden man har sex. Och att allt annat än ömsesidiga överenskommelser är någon form av fysiskt och psykologiskt övergrepp. Jag säger detta på grund av att det varit en del diskussioner kring olika våldtäktsfall där vissa hävdat att brottet inte varit så grovt eftersom tjejen som blivit utsatt klätt sig utmanande, vistats ensam på öde platser, eller varit berusad osv. Jag hävdar bestämt att det inte har med saken att göra då sex bygger på en ömsesidig överenskommelse och inget annat, vilket betyder att så snart den ene inte vill fortsätta, eller är så maktlös att hon/han inte vågar säga ifrån, SKA DET VARA STOPP..!!!

Den som utsatte dig för det här brottet var för störd för att kunna förstå och respektera en annan människas rätt till sin egen kropp, varför ditt liv nu har trasats sönder. Jag vet dock att det finns en väg tillbaka till ett liv som känns meningsfullt och lustfyllt igen, men att den vägen är lång och smärtsam. Därför vill jag verkligen trycka på att det är viktigt att du söker hjälp från närstående och från de professionella som har en chans att hjälpa dig bearbeta den här upplevelsen. Du skall inte gå och bära detta själv då du inte är den skyldige………glöm aldrig det!!!

Visningar : 1073

Senaste frågorna

Se Alla