Frågor och svar om onani

8 Jan 2005, 14:41 1023
Kille, 0 år
Question


Om man som kille inte runkar, gör det något? Finns det något positivt md att inte runka?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Var och en måste själva känna efter om dom vill onanera eller inte. Det finns inget som säger att man måste, utan det är upp till var och en. Det finns inte heller några direkta fördelar eller nackdelar med att välja det ena eller andra. En del tycker att onani är ett bra sätt att lära känna sin egen kropp, vilket man kan ha nytta av när man sedan har sex med en partner, men det finns inget som säger att man inte kan ha ett bra sexliv även om man aldrig provat att onanera. För tittar man på det tvärtom så finns det dom som menar att sexlusten ökar när man inte onanerar, varför upphetsningen blir större vid ett samlag med en partner.
Så, det finns alltså inga tydliga nackdelar eller fördelar med att välja det ena eller andra, utan olika personer tycker olika, varför du helt kan gå på vad du känner för.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar