Frågor och svar om allmänt om könssjukdomar

22 Jan 2005, 15:08 169
Tjej, 0 år
Question


Hej.
Jag har regelbundet sex med min KK, och han har inte haft sex med nån annan, det har inte jag heller. Kan han ha könssjukdommar iallafall, öven om han bara har varit med mej?
Tacksam för svar.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det finns sjukdomar som tex HIV eller Hepatit som kan smitta genom samlag, men som man samtidigt kan få på annat sätt, tex om man jobbar inom sjukvården och sticker sig på en kanyl som använts på en sådan patient, eller på annat sätt kommer i kontakt med blod från den personen och samtidigt har ett sår. Ett annat sätt att bli smittad är om man är sprutnarkoman och använder en spruta som redan är använd av en person med tex Hepatit.
Men det är som som sagt lite ovanliga smittovägar som endast vissa riskgrupper är exponerade för, varför man i princip kan säga att risken att smittas av en sexuellt överförbar sjukdom av en partner som inte haft sex med någon annan är obefintlig.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar