Frågor och svar om samlag

18 Feb 2005, 12:35 263
Kille, 0 år
Question


Hej. Efter alla inlägg om att man får könssjukdomar av samlag utan kondom osv. så känner jag mig rädd? Man vågar knappt tänka tanken på att ha samlag eftersom alla pratar om dessa sjukdomar. Det vekar ju hur farligt som helst att ha samlag. Ska man undvika samlag, eller hur är det egentligen? Bör man vara rädd?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Nej, det finns ingen anledning till rädsla om man bara har kunskap om hur man skyddar sig. Skydda sig måste man ju göra ändå om man inte vill bli gravid och använder man kondom så får man även skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar, så svårare än så behöver det inte vara. Om man inte är intresserad av att ett mer ombytligt sexliv med många olika partners så brukar det heller inte vara några svårigheter med att konstatera om båda är friska. Så lever man i en varaktig relation och vet om att ens partner är smittfri så kan man ju strunta i kondomen om man har andra preventivmedel mot graviditet. Så, det här med könssjukdomar är något som man bör ha kunskap om, men vet man bara hur man ska bete sig och hur man hantera risken att bli smittad om man har sex med någon som man är osäker på när det gäller det här, så är det som sagt inget man behöver gå runt och vara rädd för, utan det är enkelt ordnat med lite sunt förnuft.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar