Frågor och svar om mobbning

21 May 2005, 10:58 274
Tjej, 0 år
Question


Hej jag är en tjej jag blir mobbad varje dag i skolan och det på går varje dag... på rasterna och i matsalen kallar mej hora slampa mm vad ska jag göra kan ej göra nåt åt det hjälp mej alla där ute...

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att bli mobbad är något som är oerhört jobbigt och det sänker självkänslan och gör en många gånger nervös och osäker inför andra människor. Att någon mobbar en är helt oacceptabelt, och det är skolans ansvar att få slut på mobbningen och se till att alla elever har en trygg arbetsmiljö.
För att skolan ska kunna ingripa är det viktigt att dom får veta vad som pågår. Du säger inget om ifall du har berättat det här eller inte varför jag utgår ifrån att du inte pratat med någon om det.
Mitt råd är att du går till skolsköterskan, skolkuratorn, eller en lärare du litar på och berättar om vad som pågår. Det kan kännas svårt och många tror att mobbningen bara kommer bli värre ifall man berättar, men det är faktiskt enda sättet att få slut på det. För mobbare slutar sällan av sig själva och ju längre det får pågå desto skadligare är det. Om du tror att dina föräldrar skulle kunna hjälpa dig så kan du gärna berätta för dom istället så kan dom ta kontakt med skolan, men det är inte alltid man känner att ens föräldrar kan göra något, varför du själv kan prata direkt med någon av dom jag räknade upp.
Vad skolan sedan gör kan vara väldigt olika då det beror mycket på hur hela situationen ser ut, vilka, och hur många som är inblandade osv. Men det första steget är alltid att berätta och be om hjälp för det här är sannolikt inget som du själv kan reda ut.
Så berätta så fort du kan för någon på skolan så du får hjälp att få stopp på det här. Och kom ihåg att det aldrig är ditt fel att du blir mobbad, det är inget fel på dig och inget som du får skylla dig själv för. Utan ansvaret ligger alltid på den/dom som mobbar, glöm inte det.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar