user-image
Okänd
Annat

Jag är kär i en tjej som är äldre än mig och jag tror hon är intresserad av mig också. Vi chattar och skickar SMS men har inte pratat i telefon eller så. Problemet är att jag är så blyg och inte vågar säga vad jag känner. Hur ska jag göra?


SVAR

user-image
Att vara blyg är ingenting som man bara ”kommer över”, hur många goda råd man än får. Vad som krävs är träning och åter träning, dvs du måste träna dig i att hantera situationer som gör dig blyg . Och sorgligt nog finns det inget annat sätt än att ”kasta sig ut” och försöka göra det som man egentligen inte vågar. Tyvärr kommer du inte undan det faktum att dina försök kommer att verka misslyckade ibland, men med tiden kommer du att se att du lärt dig något på varje försök du gjort. Det gäller i första hand att bestämma sig för ATT satsa och våga försöka, istället för att lägga för mycket energi på att fundera över HUR man ska göra. Det är en lite senare fråga. Detta kan du läsa mer om under kategorin ”KÄRLEK-Få kontakt”, där jag svarat på hur man gör för att få kontakt med den man är kär i.

Nu är dock din situation lite speciell eftersom ni inte träffats personligen, eller ens pratat i telefon. Ni har istället en relation via chatt och SMS. Det finns både nackdelar och fördelar med att bli kär i någon på det sättet som du blivit.
Vissa menar att man lär känna varandra bättre när man inte möts ansikte mot ansikte, då man ofta vågar vara mer öppen och ärlig när man t ex snackar via nätet. Det skulle ju i så fall vara en fördel, dvs att man blir kär i en persons insida istället för någons utseende, stil osv. Nackdelen blir dock att mycket lämnas åt fantasin när man inte möter personen på riktigt. Med det menar jag att det är så mycket som spelar roll för om man blir kär i någon eller inte och om man funkar tillsammans. När vi människor pratar med varandra är det inte bara orden som spelar roll, utan t ex vilket ansiktsuttryck vi har när vi säger något, hur vi betonar orden, om vi låter glada, misstänksamma, eller sorgsna när vi pratar, hur vårt kroppspråk är och så vidare. Allt detta spelar roll för vilket intryck vi får av något som en annan människa säger. På nätet och med SMS är allt detta omöjligt att se och uppfatta, varför som jag sade tidigare, mycket lämnas till fantasin, för så funkar nämligen vi människor. När vi inte vet något så fantiserar vi ihop det. Därför kan jag lova att du redan har en bild av hur hon ser ut, hur hon låter när hon pratar, och vilken stil hon har osv. Allt detta som du egentligen inte vet något om. Därför är nackdelen med Internetkärlek att många ofta blir besvikna när de möts i verkligheten. Men som sagt, ibland så blir det en positiv överraskning när man möts och pratar på riktigt, men det kan som sagt gå åt andra hållet också. Och poängen är att man inte vet förrän efteråt.

Hur ska du då göra? Jag skulle föreslå att du använder ert vanliga sätt att prata med varandra, dvs chatt, eller SMS och helt enkelt frågar henne om hon tycker att det vore en bra idé om ni skulle träffas. Då får du ju en signal om ifall hon också är intresserad av att utveckla er relation, vilket kan motverka din blyghet. Här vill jag dock ge en skarp VARNING! Det finns alltför många människor med onda avsikter som använder nätet för att få kontakt med unga människor av båda könen. Därför rekommenderar jag att man ALDRIG lämnar ut sitt telefonnummer, eller talar om vart man bor, om man inte är 100% säker på vem det är man har kontakt med. Att lämna ut sitt telefonnummer eller sin adress till någon okänd, hur länge man än chattat med personen ifråga, kan vara direkt LIVSFARLIGT, så gör aldrig det!!
Men om du nu vet vem det är du har kontakt med via nätet, och hon också tycker att det är en bra idé att ni träffas, så varför inte föreslå att träffas på ett café eller annat lämpligt ställe, där ni har en chans att sitta och prata med varandra och lära känna varandra ansikte mot ansikte också. Lycka till!

Visningar : 980

Senaste frågorna

Se Alla