Frågor och svar om kompisrelationer

21 May 2006, 14:00 131
Annat, 0 år
Question


Hej
Det är så att en av mina kompisar har problem eller jag tror hon börjar få problem. Hon och jag har aldrig direkt varit typen som festar, men sen fyllde hon 18 år och hon och en annan av våra gemensamma kompisar har börjat gå ut varje helg. Dem har gjort det i ungefär ett halvår. Innan har hon som sagt aldrig varit typen som dricker men nu har hon börjat göra det och upptäckt att hon har ganska hög tolerans. Hon har liksom börjat bli en helt annan person och göra saker som hon aldrig skulle ha gjort förut. Jag är rädd för att hon ska göra något riktigt dumt på fyllan som leder till att hon råkar illa ut. Hon brukar typ gå hem fyra fem på morgonen och hon bor på ett sådant ställe att hon inte borde göra det. Hon är inte tillräckligt försiktigt och jag är orolig. Hon skulle kunna hamna i ensituation där hon uppfattar faran för sent på grund av spriten. När jag påpekar att hon skulle kunna bli våldtagen verkar hon tycka att sånt bara händer andra, inte henne. Saker som jag reagerar över skrattar hon bara bort. hon säger t ex att hon inte dricker nästan någonting eftersom hon inte har råd, men jag tror inte riktigt på det. Jag tror inte att hon avsiktligt skulle ljuga, men hon brukar förminska saker tills dem inte framstår som så allvarliga. Jag har försökt prata med enne men det är inte så lätt eftersom hon gillar inte att någon försöker bestämma. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra, oroar jag mig bara i onödan?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Nej, du oroar dig inte i onödan i den meningen att det alltid finns en risk med att dels dricka alkohol, och dels att gå hem själv på natten, oavsett om man är kille eller tjej. Så, att din kompis beteende är ett riskbeteende som om hon har otur kan leda till att något tråkigt händer henne, det har du helt rätt i.
Däremot så kan man säga att du oroar dig i onödan i den meningen att det inte finns så mycket mer du kan göra än att försöka prata med henne för att hjälpa henne att inse att hon sannolikt inte är på rätt väg.
Det kan ta lite tid innan hon själv inser detta, för det är inget du kan göra åt henne, utan hon är myndig och är i den meningen i sin fulla rätt att bestämma över sig själv, oavsett om hon är mogen för det eller inte.
Om du tror att hennes föräldrar skulle vara till någon hjälp, dvs om dom har förmågan att nå fram till henne på ett annat sätt än vad du har, och dom inte skulle göra saken värre utan hjälpa henne, så kan du självklart säga till din kompis att du tänker prata med hennes föräldrar. Men som sagt, det är inte mycket dom kan göra heller ifall tjejen själv inte vill. Så fortsätt att gör det du gör och var hennes kompis genom att försöka prata med henne med jämna mellanrum, så mycket mer kan man inte göra tyvärr.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar