Frågor och svar om regler och moral

15 Oct 2006, 13:00 1278
Tjej, 15 år
Question


Ere normalt att ha sex med sin kusin? jag brukar smeka min kusin, sen brukar vi ha sex i badkaret. E det normalt? jag känner att det e rätt, men jag vet inte riktigt...

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är inget brott i lagens mening att ha sex med sin kusin utan det är helt lagligt att ha en relation och till och med gifta sig med sin kusin.
Din fråga om det är normalt är däremot något annat. Det är inte helt ovanligt att kusiner experimenterar med varandra i tonåren när det gäller sex, men det tillhör inte det vanligaste heller, varför det inte är normalt om man med normalt menar något som dom flesta gör. Men om man istället menar sjukt eller friskt när man pratar om normalt eller onormalt så är det inget sjukt eller onormalt med att känna som du gör och att ha sexuella aktiviteter med en kusin. Så det beror alltså på vad man menar med ordet normalt eller onormalt.

Men oavsett vad du menar eller hur vanligt eller ovanligt detta är så är det viktigaste att det känns rätt för dig. För så länge man inte gör något fel och så länge som man inte skadar någon så är det ens egen känsla man ska försöka följa så långt det är möjligt. Då brukar det bäst.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar