Frågor och svar om kompis

26 Nov 2006, 09:00 315
Tjej, 14 år
Question


hej. Jag har två kompisar ena kallar vi för Y och andra för X. Jag mår väldigt dåligt för att jag ställs hela tiden i mella situationer. Y är en sådan person som göra saker när hon vill, annars skyller hon på att hon har ont i huvudet eller är trött, men på rikigt vill hon bara inte träffas just då, men vågar inte säga det. X är en person som är väldigt speciell men ändå världens omtänksammaste person oftast vill hon vara själv med mig, hon fattar inte att hon ibland gör folk ledsen, omedvetet med hennes sura växlande humör och båda är undrebara personer som jag inte vill tappa kontakten med. Om jag till exempel är med X och vi ska till expemel ut och festa och jag tycker då att vi ska ringa Y och fråga om hon vill följa med. Men då säger X att vi är med henne i morgon i stället. Men då vet jag inte vad jag ska göra. Om jag liksom inte ringer Y får jag skit av henne sedan och hon frågar varför jag inte ringde henne. Det är också svårt och veta om Y har lust och ses eller inte, beroende på humöret just då. Men om jag ringer henne och vi ses alla tre så blir det väldigt stelt mellan Y och X och sen så undrar X varför jag ringde Y när X vill vara själv med mig. Men ingen av det fattar att jag kanske inte heller mår så bra och liksom får press från båda. Jag behöver hjälp. Jag har redan pratat lite med både X och Y. Både X och Y har pratat med varandra men liksom ingen direkt lösning bara. "det är lungt den här gången"

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Ofta kan det vara så att även om man själv gillar två personer, så är det inte säkert att de gillar varandra. I ditt fall så verkar det som om X och Y inte har så mycket utbyte av varandra, utan det som båda är intresserade av är att vara tillsammans med dig. Du säger att de har pratat med varandra men att det inte givit någon lösning, och det kanske beror på att de kanske inte har så mycket problem sinsemellan utan de kanske vet innerst inne att de inte är så intresserade av att umgås med varandra. Lösningen du vill ha är ju att du vill veta hur du ska göra när de konkurrerar om dig och blir sura odyl för att du umgås med den andre. Det där är ju inget de två kan lösa, utan det är ett problem som du själv måste hitta ett förhållningssätt till. Kanske är det så att det är du som måste komma fram till hur du vill umgås med de båda, dvs hur pass intresserad du är av att umgås med var och en, och sedan stå för det inför dem. Det betyder att när Y blir sur för att du inte ringer när du umgås med X så får du prata med henne och säga att du hellre umgås med både X och Y på tu man hand då du känner att ni tre inte funkar så bra tillsammans. Det är inget konstigt med att umgås med personer var för sig, för som sagt, det är ingen självklarhet att ens vänner ska gilla varandra.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar