Frågor och svar om allmänt om abort

8 Sep 2009, 12:00 164
Tjej, 13 år
Question


hej jag e rädd för att bli med barn. Jag har aldrig haft sex för jag är rädd att kondomen ska spricka eller nått annat så att jag blir tonårsmamma. Det är min största mardröm. Är det nått att oroa sig över? Hur ska jag kunna sluta oroa mej och bara slappna av? Några av mina kompisar har gjort abort. Jag är väldigt rädd för att behöva göra det.

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Till viss del är det en sund rädsla, eftersom risken alltid finns när man har sex. De flesta preventivmedel idag är väldigt bra, och om man använder dem på rätt sätt så är risken väldigt liten för en graviditet. Men då är det viktigt att ta sina p-piller samma tid varje dag, eller alltid använda kondom under hela sexet.

Om kondomen skulle spricka så finns det tabletter du kan ta inom 72 timmar, som förhindrar ägglossningen och att det blir en graviditet. De här tabletterna är väldigt starka och man ska inte använda dem regelbundet.

Jag tycker att du ska kontakta din ungdomsmottagning och prata med en barnmorska där. De är vana vid ungdomar och alla frågor som kan dyka upp.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar