user-image
Okänd
Annat

Ibland så blir min syn suddig och jag ser inte allting klart framför mig. Vad kan det bero på?


SVAR

user-image
Det kan bero på många olika saker. Har du tänkt på om det inträffar vid några speciella tillfällen? Är det i samband med att du läser och sedan tittar upp? Blir det bara i vissa lokaler, eller kan det vara var som helst? Det första man kanske tänker på är att du troligtvis är något översynt och inte har fått någon korrektion för det i form av glasögon eller kontaktlinser. En översynthet kan man som ung ofta kompensera själv genom att man anstränger ögonen. Man säger att man ackommoderar.

Detta kan vara nog så ansträngande och när ögonen inte orkar mer slappnar musklerna av och du ser suddigt.
Det är heller inte helt ovanligt att man upplever liknande saker om man sitter länge och läser eller skriver mycket. Då är nämligen ögonen inställda för att se på nära håll och då använder vi oss av vår förmåga att ackommodera. När man då tittar upp på tavlan t.ex i klassrummet så kan den bli suddig. Och detta beror på att ögat helt enkelt inte hunnit slappna av tillräckligt utan är fortfarande inställt på att se på nära håll.
Andra fall där det tillfälligt kan bli suddigt är om du är kontaktlisbärare och linsens yta tillfälligt blir lite torr, då brukar man se lite suddigt tills man har blinkat några gånger och linsen åter blivit fuktig.

Vad det än beror på och om du upplever det störande tycker jag att du skall ta kontakt med din Optiker.

Visningar : 1408

Senaste frågorna

Se Alla