Frågor och svar om allmänt om abort

2 Nov 2009, 14:00 291
Annat, 0 år
Question


Om en tjej man har haft sex med, men är ganska säker på att jag avbröt & drog ut i tid INNAN jag fick utlösning ändå säger att hennes mens är försenad, vad ska man tänka på vid val av P-piller för att få bort risken att hon är gravid? Hon är inte en tjej som passar som mamma eftersom att hon har uppenbara psykiska bekymmer som gör att man inte vågar lita på att hon tar p-piller eller inte.

Ja, jag är medveten om att kondom existerar för att förhindra det, men det finns fall där tjejer faktiskt ändå HAR blivit med barn fastän preventivmedel har använts.

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Hej,

att avbryta sex innan utlösning är inte ett säkert preventivmedel. Det finns alltid en stor risk att det kommer spermier innan.

Jag undrar lite varför du inte använde kondom när du vet att tjejen inte alltid tar sina p-piller. Tjejer kan bli med barn trots preventivmedel, men i det här fallet så saknades det ju, eftersom ni inte använde kondom.

Det finns inga p-piller som kan ta bort risken för att hon är gravid nu, utan det man kan göra inom 72 timmar efter ett oskyddat samlag är att ta ett akut-p-piller, t.ex. Norlevo. De finns receptfritt på apotek.

Nu tycker jag att tjejen bör gå till ungdomsmottagningen eller ta ett graviditetstest hemma, om hennes mens är sen.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar