user-image
Okänd
Annat

Jag undrar vilken linje skall jag välja om jag vill bli lågstadie-lärare?


SVAR

user-image
Idag utbildar man inte längre lågstadie, mellanstadie- och högstadielärare, utan man utbildar grundskollärare med inriktning mot årskurserna 1-7 eller 4-9.

Grundskollärarprogrammet inriktning 1-7 har två inriktningar Svenska/ Samhällskunskap och Matematik/ Naturvetenskap.

För att gå grundskollärarprogrammet 1-7 inriktning Matematik/ Naturvetenskap bör man läsa Naturvetenskapliga programmet på gymnasiet, eftersom det krävs att man läst Matematik kurserna A-D, samt Biologi A, Fysik A-B och Kemi A. MaD, BiA, FyA och KeA kan man läsa som valbara kurser på Samhällsvetenskapliga programmet, men man kan inte läsa FyB.

Vill man bli grundskollärare med inriktning Svenska/ Samhällskunskap kan man gå Samhällsvetenskapliga programmet, vilken inriktning som helst. Men man kan också gå ett i mina ögon underskattat program, Barn- och fritidsprogrammet. Det du ska tänka på är att du måste läsa kurserna Engelska B, Matematik C, Historia A och Naturkunskap B. Detta är kurser som ingår i Samhällsvetenskapliga programmet, men som du måste välja till på Barn- och fritidsprogrammet.

Det du ska göra nu är att tänka över den information du fått, bestämma dig vilken utbildning du vill gå samt kolla upp om Barn- och fritidsprogrammmet i din kommun erbjuder de kurser som jag nämnt.

När du har bestämt dig, utifrån all information du tagit del av, gör du ett bra val. Glöm inte bort att tala med studie- och yrkesvägledaren på din skola. Tala också med dina kompisar och andra i din omgivning som du vet kan komma med bra råd.

Lycka till med ditt val och fortsatta studier.

Visningar : 1222

Senaste frågorna

Se Alla